НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Меркелова позвала Шмита и Инцка на разговор

13/08/2021

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, ће у сриједу, 18. августа, у свом кабинету примити Кристијана Шмита, новог високог представника, и његовог претходника, Валентина Инцка, сазнају Независне.

 

Меркелова позвала Шмита и Инцка на разговор

Меркелова позвала Шмита и Инцка на разговор

 

Како нам је речено, тема разговора ће бити европски пут БиХ и предстојеће реформе у испуњавању 14 кључних препорука Европске комисије.

На наше питање да ли је овај састанак организован због блокада и одбијања пристајања РС да сарађују са Шмитом, одговорено нам је кратко да се ради о састанку који је раније планиран.

Подсјећања ради, представници РС одбијају да се сретну с новим високим представником, након што је његов претходник Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ по којем је негирање геноцида кажњиво.

Осим тога, власти у РС тврде да нови високи представник није легалан и легитиман јер га није потврдио Савјет безбједности УН-а.

По свему судећи, Шмит је одабрао да не настави Инцковим путем, већ да покуша ствари рјешавати договором и дијалогом унутар БиХ, али то ће бити немогуће ако не буде било могућности да се организују сусрети и састанци. Представници међународне заједнице, стали су иза Шмита, али се за сада понашају повучено и одмјерено.

Према календару канцеларке Меркел, два дана након овог састанка она путује на састанак с Владимиром Путином, предсједником Русије у Москву, а очекује се да ће имати сусрет и с украјинским предсједником Володомиром Зеленским.

Извор: Независне новине

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести