НОВОСТИ

Меркелова се састаје са Шмитом и Инцком

18/08/2021

Њемачки канцелар Ангела Меркел примиће данас бившег њемачког федералног министра Кристијана Шмита, кога Република Српска не прихвата за високог представника у БиХ, и бившег високог представника Валентина Инцка, најављено је на веб сајту Владе Њемачке.

 

Њемачки канцелар Ангела Меркел

Њемачки канцелар Ангела Меркел

 

Меркелова ће са њима разговарати о ситуацији у БиХ и о предстојећим реформама ради приближавања Европској унији, наведено је на веб сајту њемачког канцелара.

Валентин Инцко, који је раније поднио оставку на функцију високог представника, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Народна скупштина Републике Српске је 30. јула на посебној сједници једногласно, по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.

На Инцково мјесто 2. августа дошао је Нијемац Кристијан Шмит, кога Република Српска не прихвата за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

Извори: Срна

Остале Вијести