НОВОСТИ

Русија Инцкову одлуку доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ

24/07/2021

Дубоко смо узнемирени грубим и апсолутно неприхватљивим мијешањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашња питања ове суверене и независне европске државе, изјавила је званични представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

 

представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова

представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова

 

Захарова је истакла да “противзаконите Инцкове радње противрјече његовом Дејтонском мандату непристраног и објективног посредника”.

„Инцкова такозвана “одлука” о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у дијелу који инкриминира “порицање” злочина одређених категорија није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи у смислу Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у БиХ из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор Савјета за провођење мира да би се сва одговорност пренијела на локалне стране“, рекла је Захарова.

Захарова је напоменула да Руска Федерација, као држава гарант Мировног споразума и члан Управног одбора, чин доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и пуномоћи власних органа.

„Увјерени смо да се промјене у законодавству у демократској и правној држави, као што је, без сумње, БиХ, врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина. Таква неодговорна самовољна дјелатност Валентина Инцка, који не само да није допринио јачању међуетничког разумијевања у земљи, већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу без преседана“, рекла је Захарова.

Захарова је упозорила да су угрожени међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода.

„Праведно огорчење, чији се вал већ подиже у БиХ, не може не изазвати разумијевање. Нажалост, Инцко није извукао поуку из узорне ситуације из 2015. године, када је скандалозно пропао покушај да се у Савјету безбједности УН-а прогура нацрт резолуције којим би пуна одговорност за трагичне догађаје у БиХ током оружаног сукоба била стављена на терет само једне од страна“, поручила је Захарова, додавши да “одлука” Високог представника не може имати правне посљедице.

„Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, замијенити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа, а високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао“, поручила је Захарова.

Овај инцидент, наводи Захарова, јасно потврђује оправданост досљедног става Русије у корист укидања институције вањског старатељства над БиХ, што само ствара проблеме и подрива мир и поткопава стабилност у држави.

Извор: РТРС

Остале Вијести