НОВОСТИ

Савјет Европе: Словенија да призна српски као мањински језик

20/07/2021

Савјет Европе поновио је дугогодишњу препоруку Словенији да призна српски језик као традиционално мањински језик.

 

Препорука Словенији да призна српски језик као традиционално мањински језик

Препорука Словенији да призна српски језик као традиционално мањински језик

 

Комитет експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима Савјета Европе позвао се у извјештају, усвојеном почетком јула, на своју дугогодишњу препоруку да се хрватски, њемачки и српски, који су традиционално присутни у неколико подручја Словеније, признају као традиционални мањински језици.

 

Овај комитет, оцјењујући мјере које је Словенија предузела за спровођење препорука које су јој дате у новембру 2019. године, поновио је да су потребни кораци да би се српски, хрватски и њемачки препознали као традиционално мањински језици.

 

У Националном савјету Срба Словеније, удружењу које окупља српску заједницу у овој земљи, рекли су за Радио “Слободна Европа” да би им то значило у напорима за његовање културе и језика.

 

– Ми желимо да сачувамо идентитет нашег народа са пуним поштовањем простора у којем живимо – рекао је предсједник удружења Национални савјет Срба Словеније Бранислав Рајић.

 

У Влади Словеније, међутим, одговарају да се Европска повеља о регионалним или мањинским језицима према њиховом тумачењу, садржаном у словеначкој Декларацији о потврђивању ове повеље, не може односити на српски, хрватски и њемачки.

 

Европска повеља о регионалним или мањинским језицима представља допринос одржавању и развоју европског културног богатства и традиције, кроз заштиту историјских регионалних и мањинских језика.

 

Савјет Европе, организација за људска права која окупља 47 земаља, усвојила је Повељу 1992. године, а она је ступила на снагу 1. марта 1998. године.

 

 

Остале Вијести