НОВОСТИ

Трамп тужио комитет Представничког дома

19/10/2021

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп тужио је Комитет Представничког дома Конгреса који води истрагу о немирима 6. јануара у Вашингтону због тог што је, како тврди, нелегално тражио његове податке од Бијеле куће.

Трамп

Трамп у тужби поднесеној Окружном суду у области Колумбија наводи да су материјали које су чланови Комитета затражили од Бијеле куће заштићени правном доктрином познатом под називом “извршна привилегија” која штити повјерљивост одређених комуникација у сједишту америчке администрације.

Чланови Комитета Лиз Чејни и Бени Томпсон су у писаном саопштењу објављеном као одговор на Трампову тужби навели да бивши предсједник покушава да “одгоди и омете” истрагу.

Више стотина Трампових присталица упало је у Конгрес 6. јануара како би спријечили посланике да потврде изборну побједу предсједника Џозефа Бајдена. Више од 600 људи суочава се са кривичним пријавама због упада.

Трамп је опозван у Представничком дому са функције предсједника јер је подстицао напад на Конгрес у свом говору на митингу одржаном нешто раније. Он је ослобођен кривице у Сенату.

Бајден је почетком мјесеца одобрио служби Националне архиве да предају документе које су затражили чланови Комитета. Из Архива је саопштено да ће документе предати наредног мјесеца и Трамп тужбом покушава да обустави тај процес.

Остале Вијести