НОВОСТИ

Шпанија не отвара канцеларију у Приштини

01/06/2021

МАДРИД – Шпанија не планира да отвори канцеларију у Приштини, како су то недавно објавили албански медији, саопштило је Министарство спољних послова те земље, истичући да је став Мадрида о непризнавању самопрокламоване независности Косова непромијењен.

 

МАДРИД - Шпанија

МАДРИД – Шпанија

 

„Став Шпаније о непризнавању декларације о независности, коју је Приштина усвојила 2008. године, није се промијенио и неће се промијенити уколико се то питање не ријеши дијалогом Београда и Приштине”, наводи се у одговру Министарства порталу Косово онлајн.

 

Додаје се да Мадрид у том смислу поновно покретање дијалога сматра добром вијешћу.

Из шпанског Министарства оцјењују да је непоходно да се искористи тренутак и да покуша да се постигне споразум прихватљив за обе стране, уз поштовање међународног права.

„Да бисмо постигли овај циљ имамо господина (шефа дипломатије ЕУ Жозепа) Бореља, који је веома заинтересован да помогне у рјешавању сукоба и специјалног представника ЕУ (за дијалог Београда и Приштине) Мирослава Лајчака, кога у потпуности подржавамо. Спремни смо да сарађујемо, колико год можемо у овим напорима, јер је приоритет Шпаније политичка стабилност и економски просперитет Балкана”, наводе из Министарства спољних послова Шпаније.

Приштински портал Демокрациа.цом објавио је претходно да ће Шпанија ускоро отворити канцеларију за везу у Приштини.

Позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, портал тврди да је Шпанија већ донијела ту одлуку, као и да је бивши шпански министар спољних послова Жозеп Борељ, сада задужен за спољну политику ЕУ, „одиграо кључну улогу у овом кораку”, пренио је Тањуг.

 

Извор: Политика

Остале Вијести