НОВОСТИ

Слиједи ли оздрављење свјетске економије?

02/06/2021

Глобалне дионице поновно су досегле рекордно високе вриједности, а цијена нафте је порасла у уторак, док су тржишта одбацивала забринутост због раста инфлације те касније у току седмице очекују америчке податке који би требали пружити главни траг оздрављењу свјетске економије.

 

 

Ризична тржишта забиљежила су добит посљедњих седмица, како су трговци избалансирали оптимизам о поновном отварању неких кључних тржишта, након закључавања због пандемије, са забринутошћу да би раст инфлације могао подстакнути централне банке да зауздају програме подстицаја.

 

Опоравак од Ковид-19 такође остаје неједнак у многим дијеловима свијета, с тим да извоз оживљава, али шира економска активност још увијек је пригушена мјерама за сузбијање нових напада.

 

У том контексту, мајска инфлација у Еурозони порасла је више од очекиваних 2 посто, вођена растом трошкова енергије, изнад циља Европске централне банке, али близу 2 посто – и са чак вишим нивоима који се очекују касније током године.

 

Подаци о радним мјестима у САД-у требали би пружити чвршће усмјерење на краткорочне мјере Федове политике крајем седмице.

 

Прије тога, МСЦИ-јев најшири опсег глобалних тржишта дионица порастао је за 0,3 посто до рекордно високог нивоа, вођен широким растом водећих европских индекса, док је СТОXX Европе 600 повећао добит за трговину за 1,1 посто.

“Иако су глобалне дионице сада око 20 посто изнад максимума прије пандемије, комбинација снажног раста зараде и разумних процјена у односу на још увијек ниске обвезнице доноси бодове за додатно повећање дионица”, рекао је Марк Хаефеле, главни директор за инвестиције, УБС Глобал Wеалтх Манагемент.

МСЦИ-јев најшири индекс азијско-пацифичких дионица изван Јапана порастао је преко ноћи за 0,6 посто, а укупни добитак до сада ове године заузео је 7 посто.

 

Јужнокорејске дионице порасле су за 0,6 посто након скока у мајском извозу, а кинеске су порасле за 0,2 посто након података који показују да су се фабричке активности ове године у мају повећале најбржим темпом.

 

Овоседмични главни догађај су амерички подаци о платним списковима, а тржишта траже сигнал Федералних резерви када ће почети сужавати свој програм откупа обвезница.

Средње прогнозе су да је у мају додано 650.000 радних мјеста, али исход је неизвјестан након неочекивано слабог добитка у априлу од 266.000.

Иако су амерички подаци о инфлацији прошле седмице били изнад процјена, још један велики пропуст на радном мјесту одгодио би изгледе за било какво укидање подстицаја, кажу аналитичари.

Стратег Социете Генерале Себастиен Галy рекао је да очекује да ће подаци о радним мјестима доћи испод или у складу с консензусом, али, с обзиром на низак ниво волатилности капитала, тржишта су припремљена за скок на бројевима већим од очекиваних.

“И даље остајемо конструктивни према ризику јер очекујемо разочарање над НФП-ом (не-пољопривредним платним списковима), али тржиште волатилности дионица вјероватно ће имати већу цијену од својих прилично екстремних најнижих нивоа”, рекао је у биљешци клијентима.

 

Док су трговци чекали трагове о смјеру Феда, долар је лебдио равно над кошем својих главних вршњака, а принос на амерички 10-годишњи дуг порастао је за 2 базна бода.

 

У међувремену је њемачки 10-годишњи принос од Бунда био стабилан на око -0,18 посто, а тржишта обвезница су узастопно добијала вијести о порасту инфлације у еурозони.

Забринутост због глобалне инфлације довела је до раста вриједности злата овог мјесеца за 8 посто на изнад 1.900 америчких долара. У међувремену, цијене нафте повећале су раст уочи састанка ОПЕЦ и због оптимизма да ће потражња за горивом расти наредних мјесеци како америчка љетна сезона вожње буде у току. Брент цруде футурес (фјучерси на нафту Брент) у аугусту додали су 2,2 посто на 70,84 долара за барел, док су америчке сирове цијене порасле 2,9 посто на 68,21 долара, преноси Клиx.ба.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести