НОВОСТИ

Фајон: Србији мјесто у ЕУ, треба да усклади спољну политику

29/12/2022

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон рекла је данас да је Србији мјесто у ЕУ, али и да Србија треба да усклади своју спољну полиитку са ЕУ.

 

Тања Фајон

Тања Фајон

 

– Свјесни смо специфичних односа Србије и Русије, али бисмо вољели да Србија као земља која жели да постане чланица ЕУ усклади спољну политику што се тиче санкција Русији – рекла је Фајон у интервјуу за Танјуг одговарајући на питање да ли постоји могућност да се Србији уведу санкције због неусклађивања спољне политике са ЕУ.

Она је рекла да су ”санкције Русији цијена коју сви плаћамо како би се рат у Украјини што прије завршио”, и додала да је поред напретка у усклађивању са европском спољном и безбједносном политиком, веома важно и питање помирења у региону.

На питање да ли су тензије између Београда и Приштине упоредиве са граничним споразумом Словеније и Хрватске и да ли је ријеч о двоструким аршинима, Фајон је рекла да је то превише појденостављен поглед на ствари.

– Има пуно отворених питања између наше двије земље, али ја сам ту оптимиста, јер Словенија поштује одлуку међународних институција и покушава да то имплементира. Свјесни смо да треба створити атмосферу повјерења између политичара, а то је можда и порука за политичаре у Србији и на Косову.

Одговарајући на питање да ли је Србија спремна на улазак у ЕУ, с обзиром на опадање евроентузијазма међу грађанима, она је рекла да је Словенији било потребно шест ”тешких” година да уђе у ЕУ.

– Реформе које смо спроводили су биле напорне за грађане, а не за Брисел – рекла је словеначка министарка и додала да је Србији мјесто у Европи и изразила наду да су ”српски политичари свјесни шта треба да учине”.

На констатацију да је као европосланица учествовала у међустраначком дијалогу и на наводе опозиције у Србији да их је ”издала”, Фајон је рекла да је ”већ дуго у политици”, те да су јој ”такве критике познате”.

– Кад критике долазе од опозиције, ја кажем да ја радим свој посао, а то је да пружам подршку Србији на путу ка ЕУ – навела је она и додала да је позитивно то што су се опозиционе странке кандидовале на изборима, па сада у парламенту има опозиције.

На питање да ли ће Срби добити статус националне мањине у Словенији, она је рекла да су рјешења могућа ”само унутар устава Републике Словеније”.

– Словенија гарантује сва права српској и другим националним мањинама – закључила је Фајон.

На питање о ситуацији у Босни и Херцеговини, Фајон је оцијенила да је ”након 20 година приче о проширењу, потребно направити неки амбициознији корак”, и да је сада на политичарима у тој земљи ”да спроведу реформе које су посљедњих година можда заборавили или нису успјели да спроведу”.

Коментари

1
  • Hello World! https://0qwqmk.com?hs=9f4db7cb354c6be9f8f364a55641488d&

    12/01/2023

    qpgmna

The comments are closed.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести