НОВОСТИ

Фредерик Десети нови краљ Данске

14/01/2024

Дански краљ Фредерик Десети ступио је данас на престоље након што је његова мајка краљица Маргарета Друга формално абдицирала након 52 године на трону.

 

 

Краљица је у новогодишњој ноћи објавила да планира да постане први дански монарх у скоро 900 година који ће се добровољно одрећи пријестоља.

Краљ Фредерик преузео је трон оног тренутка када је краљица потписала декларацију о својој абдикацији током састанка Државног савјета у парламенту, саопштила је краљевска палата.

У Данској, једној од најстаријих монархија на свијету, нема крунисања.

Састанку су присуствовали представници Владе, краљица Маргарета, краљ Фредерик Десети, његова супруга Мери /51/, рођена у Аустралији, која је сада краљица, и њихов најстарији син Кристијан /18/, који је нови престолонасљедник.

Сат времена након потписивања, премијерка Мете Фредериксен прогласила је новог краља на балкону парламента, а Фредерик Десети је одржао кратак говор.

У центру Копенхагена данас се окупило више десетина хиљада људи поводом овог догађаја.

Касније поподне, нови краљ и краљица провозаће се коњском запрегом према својој резиденцији Амалијенборгу, краљевском комплексу изграђеном 18. вијеку у центру Копенхагена.

Пар ће наставити да живи са Маргаретом Другом, која ће задржати титулу краљице, у Амалијенборгу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести