НОВОСТИ

Лавров о условима за улазак Србије у ЕУ: То је за Брисел геополитичка вјежба, Турска већ одустала

12/11/2023

Услови које је ЕУ поставила Србији за почетак преговора о чланству у савезу је геополитичка вјежба, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров телевизији “Русија 24”.

 

 

– Изгледа да је Анкара одлучила да више не жели да се бави јаловим и бескорисним послом, док Београд потврђује (своје тежње да се придружи ЕУ). Прије неки дан су тражили да их не забораве када почну преговоре са Украјином и Молдавијом – истакао је руски министар.

– Таква је ЕУ… Ово је чисто геополитичка вјежба. Предсједнику Србије Александру Вучићу говоре да одустане од Косова и придруже се антируским санкцијама, па ће онда видјети – додао је он.

Он је назвао и интензивирање реторике европских лидера о чланству Кијева у ЕУ “игром”.

– Ово углавном говори (шефица Европске комисије) Урсула фон дер Лајен. Они припремају неке препоруке, шаљу их, сами признају да Украјина није испунила значајан дио критеријума. Кијев, кроз уста министра спољних послова Дмитриј Кулеба, каже: шта ће им ови критеријуми, они треба да се приме без условљавања. Не могу све то да схватим Чини ми се да је ово игра, наставак политике коју је ЕУ водила послије нестанка Совјетског Савеза – закључио је он.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести