НОВОСТИ

Орбан: Мађарска неће учествовати у операцијама НАТО-а против Русије

06/06/2024

Премијер Мађарске Виктор Орбан je поновио да Будимпешта неће слати своје војнике у случају потенцијалног укључења НАТО-а у сукоб у Украјини.

 

Викотр Орбан (Фото: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Викотр Орбан (Фото: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

 

– Украјинци мисле да што више земаља укључе у сукоб против Руса, имају веће шансе за побједу, зато траже мијешање Европске уније, чак и цијелог свијета. Са украјинске тачке гледишта, екскалација рата је логична. Ми Мађари, међутим, знамо да морамо да останемо изван рата, јер би улазак у рат био супротан мађарским националним интересима – рекао је Орбан новинарима, пренио је Мађар незмет.

Он је додао да Мађарска не може да подржи Холанђанина Марка Рутеа за новог генералног секретара Алијансе када у октобру оде Јенс Столтенберг, јер, како је рекао, “заступа став да све НАТО чланице морају да се посвете учествовању у војним акцијама ван територија Алијансе”.

– Жељели бисмо да закључимо сваку расправу са будућим секретаром да Мађарска неће учествовати у војним операцијама НАТО против Руса у Украјини, без обзира на то што смо члан НАТО – рекао је Орбан.

И мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је изјавио да та земља неће учествовати у операцијама НАТО-а које би, како је истакао, водиле ка директном сукобу с Русијом.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести