НОВОСТИ

Преминуо бивши премијер Италије Силвио Берлускони

12/06/2023

Бивши премијер Италије Силвио Берлускони преминуо је јутрос у 87. години у болници у Милану.

 

 

Силвио Берлускони рођен је 29. септембра 1936. године у породици банкарског радника. Године 1961. дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Милану.

Током студија Силвио је радио као пјевач на крузерима, а по завршетку факултета основао је компанију Едилнорд, која је постала позната по изградњи модерног стамбеног насеља на периферији Милана.

Седамдесетих година Берлускони се из грађевинског сектора преселио у сектор телекомуникација, а 1978. основао Фининвест холдинг, у оквиру којег је 1980. покренуо први национални приватни телевизијски канал Канал 5, а касније и Италија 1 и Рете 4. Берлусконијеве три телевизије спојена су у мрежу Медиасет, која се равноправно такмичи са државним каналима.

У јануару 1994. Берлускони је напустио руководство Фининвеста и формирао политичку партију “Напријед, Италија!”, а већ у марту 1994. постао је премијер Италије. Прва Берлусконијева влада трајала је само осам мјесеци због несугласица унутар владајуће коалиције.

Друга и трећа Берлусконијева влада биле су на власти 2001-2005 и 2005-2006. Два године касније, Берлускони је постао премијер по четврти пут. Та влада је трајала до 2011. године.

Суд је 2013. осудио Берлусконија на 7 година затвора у “случају Руби” због везе са малољетном проститутком и коришћења службеног положаја.

Годину дана касније, оптужбе против Берлусконија су одбачене због недостатка доказа.

Према писању Форбса, Берлусконијево лично богатство се процјењује на 7,3 милијарде долара.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести