НОВОСТИ

Путин: Руска економија престигла Јапан и Њемачку; Стопа економског раста премашила свјетски просјек

07/06/2024

Није тајна да су поузданост и повјерење у платни систем знатно поткопани а то су урадиле западне земље, рекао је руски предсједник Владимир Путин у свом обраћању на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

 

Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ANTON VAGANOV / POOL)

 

Прошле године удио обрачуна у, за руски извоз “токсичним валутама”, двоструко се смањио, док се рубља све више користи, констатовао је руски предсједник.

Москва ће, поручује, наставити да унапређује безбједност и ефикасност трансакција у националним валутама, укључујући БРИКС.

– У оквиру БРИКС-а радимо на стварању независног система који није подложан политичком притиску злопупотребама и спољном мијешању. Ове године у рад БРИКС-а су ступиле нове чланице, Саудијска Арабија, Иран, Уједињени арапски емирати и Египат и на тај начин удио наше заједнице у свјетском бруто производу је порастао на 36 одсто – рекао је Путин.

На крају прошле године раст бруто производа Русије је био 3,6 одсто, а у првом кварталу ове године 5,4 одсто. Темпо економског раста Русије превазилази свјетски просјек, а он се обезбјеђује прије свега из области које се не односе на сировине, каже руски предсједник.

– Циљ је да уђемо у четири највеће привреде свијета. Према оцјени Свјетске банке Русија је постала четврта економија свијета по паритету куповне моћи. Наша земља је испред Јапана – рекао је Путин.

Стопа незапослености у Русији је у априлу износила свега 2,6 одсто, навео је руски лидер и додао да је посебно значајно што је смањена незапосленост међу младима у регионима гдје је то било уобичајено. Сада више није питање како наћи посао, него како наћи кадрове.

– Што се тиче високог образовања, у наредних 10 година Русија ће имати 40 студентских кампуса, а рад факултета, колеџа ће се оцјењивати на основу тога колико ће бити тражени полазници тих образовних институција и којом брзином ће расти њихове плате – навео је Путин.

Путин је рекао да до 2030. године инвестиције у основном капиталу Русије морају да порасту за 60 одсто у односу на ниво из 2020. Још једна структурна промјена коју је најавио јесте револуција у сфери дигиталних платформи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести