НОВОСТИ

Разорни земљотрес у Турској и Сирији однио више од 21.000 живота; Пети дан потраге за преживјелима

10/02/2023

Више од 21.000 људи изгубило је живот у разорном земљотресу који је погодио југ Турске и Сирију. Спасиоци из 65 земаља пети дан трагају за преживјелима.

 

 

Земљотрес јачине 5 јединица Рихтерове скале забележен је јутрос 19 километара од Малатије, на истоку Турске, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

ЕМСЦ је на Твитеру навео да се земљотрес догодио у 7.50 сати по локалном времену.

За сада нема података о евентуалним жртавама или материјалној штети.

Наш специјалистички тим за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите већ је на терену, услови су изузетно тешки и сматрамо да ће трајање акције спасавања трајати минимум од три до шест мјесеци, рекао је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Турској је потребна помоћ у већим количинама како би се помогло угроженим грађанима након разорног земљотреса, истакао је извјештач РТРС-а из Турске Данијел Симић.

Више од 21.000 људи је погинула, а најмање 78.000 повријеђено у разорном земљотресу у Турској и Сирији, саопштиле су тамошње власти, преноси Си-Ен-Ен.

Спасиоци бију битку с временом да извуку преживјеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони земљотреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Стотине хиљада људи остало је без крова над главом.

Потпредсједник Турске Фуат Октај саопштио је најновије податке о броју страдалих у земљотресу у тој земљи, наводећи да су живот изгубиле 17.674 особе, а да је повређено 72.879 људи.

Одлуку о увођењу тромјесечног ванредног стања у 10 покрајина погођених земљотресом прихватила је Велика народна скупштина Турске.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага каже да је тој земљи потребна свака врста помоћи након разорног земљотреса у којем је у Сирији погинуло више од 3.000 људи, док је број повријеђених премашио 8.000.

– Сирија је спремна да прихвати сваку помоћ. Немамо довољно опреме и механизације за спасавање и тражење несталих. Неке пријатељске државе и земље, као и неке арапске државе, послале су тимове за спасавање и друге врсте помоћи ваздушним путем, али то није довољно да се покрије обим последица разорног земљотреса који је направио праву хуманитарну катастофу – нагласио је амбасадор.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести