НОВОСТИ

Srpski rukometaš iz Izraela: Proveli smo noć u strahu

13/05/2021

Sukob između Izraela i Hamasa eskalirao je u noći između utorka i srijede sa gotovo hiljadu ispaljenih raketa, sa više desetina civilnih žrtava. Poslije noći nasilja kakvo u ovom turbulentnom regionu nije viđeno godinama ostale su ruševine i potresni prizori.

 

To je za Blic potvrdio Tomislav Stojković (35), rukometni golman Hapoela iz Ašdoda, jednog od gradova u južnom pojasu između Gaze i Tel Aviva koji su se noćas našli na udaru Hamasovih raketa.

 

– Posljednji napad bio je u srijedu oko pet sati, tako da je za sada ovde mirno – rekao je Stojković.

 

Izraelski mediji preneli su da su dvije žene poginule, a oko 90 ljudi povrijeđeno kada su na susjedne gradove Aškalon i Ašdod pale rakete ispaljene iz pojasa Gaze.

 

– Otvorena su javna skloništa u gradovima, a skoro svaki stan ima posebnu, sigurnu sobu i tamo se sklanjamo kada se oglase sirene. Škole po naredbi ne rade u krugu od 40 kilometara od Gaze – kaže srpski rukometaš.

 

On je, kao i ostali stanovnici raketirane izraelske obale, prethodnu noć proveo u strahu. U Ašdodu koji ne na pola puta između Tel Aviva i Gaze, sirene za vazdušnu opasnost nisu neobična pojava, ali je jučerašnja eskalacija između Izraelaca i Palestinaca bila najgora od 2014. godine. Stojković je poslao video snimljen sa njegove zgrade u Ašdodu na kojem se vidi kako rakete i izraelski pvo paraju nebo.

 

– Sinoć je bilo jako ozbiljno, raketirali su u isto vrijeme skoro sve velike gradove u Izraelu. Samo na Tel Aviv su ispalili više od 100 raketa, ukupno više od 800 – rekao je Stojković.

 

Egipatski posrednici rade na pregovaranju prekida vatre. Iako neki analitičari smatraju da Izrael nije zainteresovan za okončanje borbi dok se ne postignu određeni vojni ciljevi, Stojković kaže da se svi nadaju brzom okončanju vatre.

 

– Sinoć se moglo pročitati da Egipat i druge zemlje zahtjevaju primirje, tako da se nadamo da će se ovo uskoro završiti. Prije dvije godine, isto u maju, bio je takođe veliki napad, ali je trajao nekoliko dana – kaže sagovornik Blica.

Izvor: Blic

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести