НОВОСТИ

Шта се зна о терористима из Москве: Живјели у хостелу, нису се дружили

23/03/2024

У току је саслушање одговорних за терористичких напад у комплексу “Крокус сити хол” тридесетак километара о центра Москве. Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну, логичну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци за сада није могуће сложити, пише Спутник.

У наставку прочитајте све што је до сада познато о терористима који су извели напад у Москви:

1. Терористички напад у “Крокусу“ изведен је за новац, рекао је један од приведених нападача Феридан Шамсутдин. Он је на саслушању рекао да је преко Телеграма дошао у контакт са особом “без имена и презимена“, који је сам себе називао “помоћником проповједника“. Он му је предложио да за пола милиона рубаља “убија људе, насумице“. Пола наведене суме, како наводи Шамсутдин, пребачено му је на картицу. Он није открио име свештеника али је рекао да слушао његове “проповиједи“ и да му се “помоћник“ обратио управо као ревносном слушаоцу, преноси Спутник.

 

2. На саслушању је поменута и Турска одакле је он допутовао у Русију двије и по недјеље прије напада. Да ли се он тамо сретао са “проповједником“ или његовим људима није јасно, јер је приведени тврдио да је ишао у Турску да продужи документа.

 

3. Координате мјеста напада такође је добио од “помоћника проповједника“, као и оружје, али се не наводи које тачно, али се претпоставља, на основу снимака са лица мјеста, да су нападачи имали “калашњикове“. Један од приведених нападача рекао је да су они оружје бацили док су бјежали из Москве у Брјанску област.

 

4. На саслушању осталих приведених “помоћник проповједника“ и помагачи се не помињу, али је утврђено да су нападачи живјели заједно у хостелу на сјеверу Москве и да су се двојица од њих упознала прије око 15-20 дана. На основу онога што је рекао један од приведених они се нису добро познавали нити дружили. Како је рекао, другог нападача под именом Абдуло упознао је преко Телеграма прије десетак дана.

 

5. Аутомобил, бијели “рено“ којим су дошли у “Крокус“, а затим покушали да се сакрију на граници са Украјином, купили су од рођака Абдуле, под изговором да желе да раде као таксисти.

 

6. Четворица нападача који се виде на снимку лоше говоре руски или се праве да је тако, а један од њих разговарао је са полицајцима на таџикистанском.

 

За сада није могуће склопити неку логичну слику – нејасно је шта је повезивало те људе, шта су били мотиви којим су се руководили док су организовали један од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије.

Како је рекла портпарол МУП Ирина Волк, сва четворица су странци и они немају руске пасоше.

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести