НОВОСТИ

“Статус Срба на КиМ, статус Руса у Украјини – исти трик Запада”

03/03/2023

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да ЕУ никада није планирала да обезбиједи аутономију на сјеверу Косова гдје су већина Срби, као што никада није мислила да гарантује посебан статус заједници руског говорног подручја у источној Украјини.

 

 

Београд и Приштина договорили су уз посредовање ЕУ формирање Заједнице српских општина на простору јужне српске покрајине гдје Срби чине већину. Привремене институције у Приштини то још нису испуниле, али српска страна од тога не одустаје.

Лавров, који је говорио на политичком форуму у Њу Делхију, рекао је да је специјални статус који се нуди Србима на Косову скоро идентичан оном који је обећан Русима у источној Украјини.

“Иста ствар и исти трик. Специјални статус за Србе на Косову, посебан статус за Русе у Украјини. У оба случаја то је била ЕУ у лику Њемачке и Француске и високог представника за спољне послове ЕУ”, рекао је он.

Лавров је рекао да је увјерен да, баш као што су признали да немају намјеру да спроводе споразуме из Минска, никада нису намјеравали да спроведу оно што су обећали Србима на Косову.

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Франсоа Оланд признали су у децембру да је договор из Минска 2015. фарса са циљем да се Украјини купи више времена да ојача.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести