НОВОСТИ

У храмовима у Чикагу парастос за све српске жртве ратова

05/08/2023

У православним храмовима у Чикагу сутра ће у организацији крајишких удружења бити служен помен за све српске жртве страдале у ратовима од 1990. до 1999. године.

 

 

Помени ће бити служени у храмовима Светог Јована Крститеља и Светог Стефана Дечанског у организацији Удружења крајишких Срба “Прело”, односно Сабора крајишких Срба.

Светозар Данчуо из Удружења крајишких Срба “Прело” рекао је Срни да ће у оквиру комеморације бити отворена изложба фотографија о прогону Срба из Западне Славоније и Крајине у мају и августу 1995. године, док ће учесници егзодуса говорити о овом погрому.

Српско друштво “Кордун” одрганизовало је помен и комеморацију у Храму Светог Ђорћа на Нијагари.

Погром Срба у “Олуји” почео је 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести