НОВОСТИ

U Moskvi se održava spektakularna vojna parada povodom Dana pobjede

09/05/2021

U svijetu se danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu – 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije korona virusa.

 

parada

Moskva, Rusija

 

U Moskvi se održava tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svetu povodom ovog dana, ali je pod znakom pitanja letački program, jer se na sjeveru Moskovskog regiona očekuje kiša sa susnježicom.

Uživo možete gledati paradu klikom na link

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 12.000 vojnika, 191 jedinica vojne kopnene opreme, kao i 76 aviona i helikoptera učestvuje na paradi povodom Dana pobjede. Muzičku pratnju obezbjeđuje orkestar Ministarstva odbrane.

Paradom komanduje vrhovni komandant Kopnene vojske general vojske Oleg Saljukov, a prisustvovaće ruski državni vrh na čelu sa Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Šojgu je već počeo sa inspekcijom i tradicionalnim pozdravljanjem trupa.

I širom Evrope se obilježava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svjetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.

Evropska služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da zbog restriktivnih mera usljed pandemije korona virusa neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.

 

Francuska je jedna od rijetkih država koja će obilježiti Dan pobjede tako što će predsjednik Emanuel Makron danas položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku uz ograničeno prisustvo zvaničnika i vojske.

 

Dan pobjede će se obilježiti i u Australiji, s obzirom na to da je oko 10.000 australijskih vojnika izgubilo život u borbama sa nacističkim snagama.

Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobjede, tako i zbog Dana Evrope, piše Tanjug.

Drugi svjetski rat je okončan nekoliko mjeseci poslije 9. maja 1945. godine, tačnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

U Berlinu je 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov ispred savezničkih snaga ratifikovao sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Rat je počeo 1. septembra 1939. njemačkom invazijom na Poljsku.

U njemu su učestvovale brojne zemlje svijeta, koje su osnovale dva suprotstavljena vojna saveza: sile Osovine, na čelu sa Nemačkom, i Saveznici, na čelu sa ŠSR, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je najsmrtonosniji rat u istoriji čovječanstva, jer je poginulo, veruje se, između 50 do 75 miliona ljudi.

IZVOR: ATV

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести