НОВОСТИ

Захарова: Позивамо аутора резолуције о Сребреници да повуче документ

04/05/2024

Русија се залаже за повлачење нацрта резолуције о Сребреници који би требало да се разматра пред Генералном скупштином УН, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

 

– Позивамо аутора нацрта резолуције да повуче документ – рекла је Захарова на брифингу за новинаре.

Она је истакла да документ има антисрпски набој и да је то очигледно.

– У документу нема директне оптужбе на рачун српског народа, али се позива на одлуке Хашког трибунала и Међународног суда правде о Сребреници које се тешко могу назвати праведним према Србима, што су признали и многи учесници протеста који нису имали симпатије за Србе. Те одлуке не уживају подршку у земљама балканског региона и свијета – истакла је Захарова.

Она је указала да је од посебног значаја чињеница да се иницијатива форсира при чему се крше процедуре унутар саме БиХ, те подсјетила да је Република Српска више пута износила свије неслагање.

Захарова је истакла да приједлог да се успостави међународни дан сјећања на жртве “геноцида” у Сребреници представља исполитизовану иницијативу коју форсира амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија уз подршку држава НАТО, преноси “Спутњик”.

– При томе управо је НАТО одговоран за трагичне догађаје у Југославији који су довели до погибије људи различите етничке и вјерске припадности, укључујући и Сребреницу и околину – рекла је Захарова.

Она је нагласила да нацрт ове резолуције не може да обезбиједи национално помирење у БиХ, већ може само да појача несугласице у тој земљи и на Балкану у цјелини.

Захарова је подсјетила да је међународна заједница у Резолуцији Генералне скупштине УН из 2015. године усагласила јединствени датум, 9. децембар, када се одаје почаст свим жртава геноцида ма гдје да се он догодио.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести