НОВОСТИ

Захарова: Срби су били директне, а Италијани индиректне жртве бомбардовања Југославије

10/04/2023

Велика Британија жели испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву да претвори територију Украјине у “спаљену земљу”, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

 

Дипломата је скренула пажњу на саопштење британског Министарства одбране у којем се наводи да ће утицај муниције са осиромашеним уранијумом на здравље војника и животну средину бити “вјероватно низак”.

– Британија, снабдијевајући Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом жели да њену територију претвори у спаљену и пусту земљу. Тамо неће говорити руски, неће говорити украјински, биће општа тишина. Како што је у Припјату и Чернобиљу – написала је она на свом Телеграм каналу.

Захарова је подсјетила да НАТО масовно производи муницију са осиромашеним уранијумом и да је користи у својим операцијама.

– У контингенту НАТО-а операције са муницијом са осиромашеним уранијумом у великој мјери су изводили италијански војници… У зони одговорности италијанских војника у Југославији бачено је више од половине цијеле муниције са осиромашеним уранијумом – додала је она.

– Србима је била додијељена улога директних жртава, а Италијанима секундарна, проучавано је како осиромашени уранијум утиче на особље које га користи – рекла је Захарова.

Она је подсјетила на све већи број тужби Италијана против свог Министарства одбране.

– Главни разлог је исти – онкологија. Рак који се добија при руковању муницијом са осиромашеним уранијумом – рекла је она.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести