НОВОСТИ

Захарова: Супротставити се ономе што запад предлаже о Косову и Метохији

02/02/2024

У вези са рјешавањем питања Косова и Метохије мора се јасно дефинисати шта је национални интерес, и то у свим перспективама – и краткорочној, и дугорочној, те се тако супротставити ономе што се предлаже са Запада, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова.

 

Марија Захарова фото: Тањуг

 

Захарова је рекла да то шта ће бити са Косовом и Метохијом зависи од тога како се Србија односи према томе, да рјешавање тог питања прије свега зависи од става народа и руководства Србије и да не би требало препустити Западу да сам одлучује о томе.

Она је нагласила да је пресудан став народа и руководства по том судбоносном питању за Србију, цијели Балкан, али и шире.

“Србија буквално брани центар Европе од почетка тоталног уништења. Питање је да ли је могуће у центру Европе уништити земљу и темељ културе једног народа или се то може спријечити на основу међународног права, чињеница”, навела је Захарова на предавању посредством “Зум” платформе у организацији београдског Института за међународну политику и привреду.

Она је указала да су они са којима се воде разговори у историји били колонизатори и да су своју политику изградили, како је рекла, на лажи, манипулацијама, инсценираним ситуацијама.

Захарова је напоменула да за САД, ЕУ или колективни Запад не важи обавезно испуњавање онога што је на папиру договорено и да чак и ако је нешто прошло кроз Савјет безбједности УН, то није гаранција да ће бити и испуњено.

“Не треба чекати од некога рјешење судбине, него сам рјешавати своју судбину. То је веома тешко, али нема другог пута. Ако сами градимо будућност она ће радити за нас”, истакла је Захарова.

Она је рекла да се Србија, њен народ и политичари боре у најтежим условима, у тренутку када се мијешају у њене унутрашње послове и обмањују.

“Ту није ријеч само о супротстављању НАТО-у, већ и о томе да Србија уме да препозна када покушавају да је преваре. Ситуација би била још тежа да Београд није имао став да брани националне интересе Србије. Не желим да судим да ли је Београд могао да уради нешто другачије, али видим да се Србија противи свему негативном, бори се за своје интересе, културу”, истакла је Захарова.

Одговарајући на питање да ли је Београд могао да спријечи масовно исељавање Срба током посљедњих осам година, будући да је, према појединим подацима, у том периоду Косово и Метохију напустило чак 45.000 Срба, Захарова је рекла да разлог протјеривања српског народа са Косова и Метохије није политички, већ етнички, због њихове националности.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести