НОВОСТИ

За хрватске странке свако ко је убијао Србе херој

31/05/2021

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин упозорио је, поводом враћања чина и одликовања Бранимиру Главашу, оптуженом за ратне злочине над Србима, да је у Хрватској свако ко је убијао Србе херој.

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин

 

Вулин истиче да је потпуно неважно која странка влада Хрватском и да, када је ријеч о односу према Србима, међу хрватским партијама нема разлике.

 

“Свако ко је убијао Србе, за њих је херој и чак ни правоснажне пресуде хрватских судова нису разлог да се убице Срба не унапреде и награде”, рекао је Вулин.

 

Он је навео да је предсједник Хрватске Зоран Милановић “вратио чинове и одликовања усташи, осуђеном убици српских цивила, Бранимиру Главашу”.

 

“Да ли је то Хрватска преко које ми треба да уђемо у ЕУ, да ли су то вредности које Србија треба да усвоји као своје?”, упитао је Вулин.

 

Он је истакао да очекује да потпредсједник Владе Хрватске, представник Срба Борис Милошевић, “затражи извињење председника Хрватске и повлачење одлуке о награђивању усташе и убице”.

 

“Хрватски амбасадор би морао да буде позван да нам објасни необјашњиво, зашто се награђује доказани усташа и убица”, додао је Вулин.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић поништио је одлуке о одузимању одликовања и чина Бранимиру Главашу, оптуженом за злостављање, мучење и убиства осјечких Срба.

 

Седам одликовања и чин Главашу је 2010. одузео тадашњи предсједник Иво Јосиповић.

Остале Вијести