НОВОСТИ

Линта: Процесуирати кривце за злочине над Србима у Пожешкој котлини

29/10/2021

 

 

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних лица за бруталне злочине над Србима из 26 села Пожешке котлине у Западној Славонији, које Хрватска неће да расвијетли.

Миодраг Линта

 

 

Подсјетивши да се од прогона српског народа из Пожешке котлине навршило 30 година, Линта је истакао да је хрватски Кризни штаб општине Славонска Пожега 29. октобра 1991. године донио “Наредбу о евакуацији Срба из 26 села испод планина Папук и Псуњ”.

– Та наредба имала је лицемјерно и цинично образложење да се то наводно чини ради успјешније одбране положаја хрватских снага. Важно је нагласити да је то била једина наредба ове врсте у Европи послије Другог свјетског рата – навео је Линта у саопштењу.

Он је нагласио да је злочиначка наредба била окидач за ликвидацију 71 српског цивила, протјеривање више од 2.000 Срба и уништење више од 1.200 стамбених и привредних објеката.

– Највећи злочин десио се 10. децембра 1991. године, када је Хрватска војска свирепо убила 42 српска цивила. Након протјеривања српског народа Хрватска војска и полиција су започели систематско пљачкање, паљење и минирање српске имовине – подсјетио је Линта.

Он је указао да је иста судбина задесила српски народ у другим дијеловима Западне Славоније, гдје је на идентичан начин уништено више од 180 српских села, из којих су протјерани Срби.

Према његовим ријечима, од свих жртава Пожешке котлине до сада су пронађени и сахрањени посмртни остаци 26 лица, док се на списку несталих налази још 45 особа.

– Хрватско правосуђе одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце злочина над Србима, због чега Тужилаштво за ратне злочине Србије треба да покрене истрагу и процесуира одговорне за злочине над Србима у Пожешкој котлини – закључио је Линта.

Остале Вијести