НОВОСТИ

Тинеке Стрик: Шмит више нема кредибилитет за функцију у БиХ

19/10/2022

Више од 25 еврозаступника из њемачког, холандског и француског парламента позвало је Кристијана Шмита, да повуче недавно наметнуте измјене Изборног закона, а европарламентарка Тинеке Стрик, која је покренула ову иницијативу, каже да “Шмит више нема кредибилитет да обавља ову функцију и да се својим одлукама сврстао на једну страну”.

 

 

Стрик је у изјави за сарајевску Н1 тв навела да је Шмита позвала у Комитет за спољне послове очекујући да ће оправдати одлуку коју је донио на дан Општих избора у БиХ о измјени Устава Федерације БиХ и измјени Изборног закона БиХ.

Она је рекла да ОХР и Шмит имају моћ у БиХ јер може наметати законе, а он је то, каже, урадио у изборној ноћи занемарујући и неуважавајући бираче који морају знати правила по којима бирају.

Оцјенила је да је Шмит наметнуту одлуку донио у “најгорем могућем тренутку” и да је тиме, како каже, показао да му није стало до тога шта грађани и бирачи у БиХ уопште желе.

Стрик каже да није проблем само тренутак за доношење ових одлука, већ и садржај самих амандмана.

Истиче да је Шмит тим одлукама на неки начин цементирао етничку сегрегацију.

– То води ка етничким подјелама и мислим да је опасно, мислим да је земља превише подијељена по основу етничке припадности, а ја мислим да треба ићи напријед према инклузивном друштву где сваки грађанин и глас имају исту тежину – рекла је Стрик.

Шмит је, истиче, тим одлукама на неки начин смирио ХДЗ умјесто да, како каже, тражи рјешења која воде земљу напријед.

Указује да је Шмит на тај начин направио препреку за новоизабране политичаре да конструктивно заједно раде.

– Европски парламент нема моћ и овлашћења над ОХР-ом и Шмитом. Вијеће за имплементацију мира има ту моћ, али мислим да је важно да упутимо врло јасан сигнал. Постоји велики број странака у Европском парламенту који се не слаже с њим, љути су и мислим да он нема више кредибилитет за ову функцију – рекла је Стрик.

Сматра и да је за ову функцију неопходно имати кредибилитет и ауторитет.

– С једне стране је то оправдано, а с друге стране, желимо послати поруку да је погрешно то што је он урадио те да мора појаснити своју позицију – рекла је, између осталог, Стрик.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести