НОВОСТИ

Челинац: Уручена постхумна одликовања за 13 бораца ВРС

29/10/2021

У Челинцу је данас уручено 13 постхумних одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из овог града које је предсједница Републике Жељка Цвијановић одликовала Медаљом заслуга за народ.

 

Челинац Уручена постхумна одликовања

Одликовања је уручио изасланик предсједнице Републике Слободан Жупљанин, који је истакао да српски народ мора да сачува истину о стварању Републике Српске и да је пренесе на будућа покољења.

– Ако то не учинимо, онда ће бити истина оно што говоре наши непријатељи о нашем учешћу у стварању Републике Српске – навео је он.

Према ријечима Жупљанина, уручивање постхумних одликовања погинулим борцима изазива помијешана осјећања туге и поноса.

– Туга је што међу нама нису они који су највише дали за Републику Српску и слободу српског народа, а поносни што смо их имали и опредијељени смо да поштујемо њихову жртву, да водимо рачуна о њиховим породицама и цијенимо допринос који су дали у стварању Републике Српске – рекао је он.

Жупљанин је додао да се увијек може учинити више и боље за породице погинулих бораца и све друге борачке категорије, истичући да то заслужују јер су онда када је требало и када је било најтеже они дали највише.

– Република Српска има озбиљну намјеру, коју показује практичним дјеловањем, да се организованом бригом овим категоријама живот учини подношљивим, што мора бити и обавеза свих будућих генерација и носилаца власти – оцијенио је Жупљанин и навео да је у посљедњих 20 година буџет за борачку популацију значајно увећан.

Начелник Челинца Владо Глигорић рекао је да је за стварање Републике Српске и слободу српског народа погинуло 220 бораца из ове општине.

– Не смијемо заборавити њихов огроман допринос стварању Републике Српске, одбрани слободе и својих огњишта – поручио је Глигорић и навео да локална заједница води рачуна о борачкој популацији у сарадњи са ресорним министарством Републике Српске.

Звјездана Ђурић, сестра погинулог борца Милоша Дујић, захвалила је у име породица предсједнику Републике на признању које означава памћење бораца који су учествовали у одбрани слободе српског народа.

Милош Дујић имао је 29 година када је погинуо, није био ожењен.

Одликовања су постхумно додијењена за борце Војске Републике Српске из Челинца: Милош Дујић, Душан Јагодић, Бранислав Јагодић, Момир Јолџић, Жељко Јовановић, Зоран Малешевић, Миленко Маличевић, Радомир Матијашевић, Томислав Плавшић, Бошко Радоњић, Славко Симанић, Марко Врховац и Раде Врховац.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала је погинуле борце “Медаљом заслуга за народ” поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске.

Остале Вијести