НОВОСТИ

Цвијановић: Резолуција о Сребреници није прошла законом прописане процедуре

18/04/2024

Главни индикатор потенцијалне дестабилизације јесте инвазивна бошњачка политика својатања БиХ и заједничких институција, поручила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић. Ријеч је, каже, о тенденциозним намјерама потпомогнутим страним мешетарима. Резолуција о Сребреници, објашњава, није прошла законом прописане процедуре, чиме је БиХ заобишла властите институције.

 

На снази је континуирано својатање заједничких институција и грубо кршење Уставом прописаних процедура, јасна је српски члан Предсједништва БиХ. Цвијановићева наглашава да резолуција о Сребреници никада није доспјела на дневни ред сједнице Предсједништва, самим тим, каже, није и не може бити званични став БиХ.

– Дође један члан Предсједништва и каже амбасадору, ја сам рекао да може, па ко си ти? Није ово никаква резолуција, то што је аминовао Бећировић и Лагумџија био неко тамо ко одрађује тај посао, ово је нешто што је креирано од стране других, нешто што покушавају да бар на једном питању направе мост између САД-а и муслиманског и арапског свијета – рекла је Цвијановићева.

Оркестрирана кампања западних сила, паралелно се води и против Србије, наглашава Цвијановићева.

Каже да се пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе коси са свим прописаним начелима поменуте организације. Осим колективног лицемјерства, на снази је и непоштовање већ договорених обавеза међународног права.

– Што се тиче БиХ у овом поступку, њеног одлучивања о пријему Косова, које није независно, по одлукама које смо видјели и ставовима које смо дефинисали, дакле не треба да се гласа за никакву одлуку те врсте, ова држава није признала независност Косова и било би апсурдно и повлачило би одређену одговорност да се неко усуди да гласа мимо онога што су ставови државе – сматра она.

Цвијановићева подсјећа да ће се на дневном реду Народне скупштине Републике Српске наћи властити изборни закон и да се у Српској неће поштовати измјене нелегитимног Кристијана Шмита који, истиче, представља једну од директних кочница на европском путу.

– Он нема права да намеће законе и доноси, зато што он треба да се понаша онако како то прописује извор права, то је међународни уговор и Анекс 10, а не како то дефинишу неки политички памфлети и самозвана тијела у виду ПИК-а које су политичке одлуке. У вријеме када постижемо резултате, када добијамо награду, бар ту одлуку о приступним преговорима, мада нема датума, да неки Шмит дође и квари те односе – каже Цвијановићева.

Цвијановићева је позвала грађане да се окупе у четвртак на Тргу Крајине одакле ће бити послана недвосмислена порука српске слоге и јединства. Наглашава да Срби јасно и гласно одбијају да буду потлачени и потиснути и да ће бранити Српску, њен интегритет и слободу.

Са митинга “Српска те зове” послати поруку слоге и јединства

– Увијек је главна порука Република Српска. Желимо да покажемо да смо сви јединствени. Нећете нас више малтретирати, узурпирати наша права, нећете нам одузимати право одлучивања, нећете нас избацивати из институција, на свој начин, тако што нас игноришете. Ништа то нећете радити – рекла је Цвијановићева у емисији Телеринг.

Истакла је да грађани Српске воле да се окупљају и да воле Републику Српску.

Воле да покажу своје заставе, воле да буду на мјесту гдје се говори промовише идеја Републике Српске – навела је она.

Српска жели да напредује и да јача своје институције

Република Српска је сигурна, стабилна и мирна. Не жели сукобе ни са ким. Жели да напредује у економском смислу, жели да консилдује своје редове и јача своје институције, рекла је у емисији Телеринг Жељка Цвијановић српски члан Предсједништва Бих.

– Али, имају потребу, када је ријеч о политичкој ситуацији, да буду забринути зато што им неки са стране не дају да њихови политички представници постигну договоре и проведу те договоре о пракси. Зато што имате некога ко стало ремети односе у оквиру БиХ – сматра Цвијановићева.

Треба да буду забринути, додаје она, зато што треба да имају неке политичке представнике које треба да се боре да се ствари поправљају и рјешавају.

– Ствар је јасна, то је демократија. Дакле, треба да буду забринути. Ја сам поносна на грађане, јер они препознају опасност. Опасност је ако вас неко заобилази , хоће да презентује неки став у свијету а то није ваш заједнички став – наводи Цвијановићева.

Сматра да је опасност ако неко други не поштује Устав, а вас прозивају да сте ви неки рушилац Дејтона.

– То су безобразне, покварене и подмукле грозне ствари које раде овдје. Али шта се тиче других ствари не треба да буду забринути – рекла је Цвијановићева.

Остале Вијести