НОВОСТИ

 ДЕВЕТ ХРАСТОВА У ЧАСТ ДЕВЕТ ЈУГОВИЋА На овом мјесту сахрањен је косовски јунак

20/07/2023

Када се српска војска приjе скоро седам вијекова повлачила са боја на Косову, на брду изнад Ивањице царица Милица направила је прихватну болницу гдје су се лијеличи рањеници.

 

 

 

Познато је и да је ту сахрањен и њен брат Бошко Југовић, а на том месту посађено је девет храстова у част деветорице браће Југовића.

На само десетак километара даље у селу Осоница још један косовски јунак дочекао је своју смрт. Према предању које се са колена на колено преноси у овом крају Павле Орловић битку за живот изгубио је управо у том ивањичком селу, гдје је и сахрањен.

Оно што је познато да је Павле командовао једним дијелом Лазареве војске на Косову пољу и да је у тој бици рањен, а онда се са остатком преживјеле војске и ратника повлачио овим крајем и по предању умро је на овом мјесту, а на његовом гробу прво је изграђена црква брвнара. Приликом посјете археолога из Београда на овој локацији пронађена је надгробна плоча из 14. вијека која потврђује легенде о томе да је косовски јунак овдје сахрањен“, изјавио је за РИНУ Миланко Бошковић, туризмолог поријеклом управо из села Осоница.

Седамдесетих година прошлог вијека на мјесту гдје се налазила црква брвнара изграђена је нова црква посвећена Светом Архангелу Гаврилу. Грађевина је од фасадне цигле, што је јако ријетка појава, а и данас је та богомоља духовни светионик мјештана тог краја.

– Кад је црква грађена, према причи мјештана, откопане су мошти неког мушкарца крупније грађе и претпостваља се да су то псомртни остаци управо Павла Орловића. Према причама људи који су тада учествовали у изградњи мошти су положене испод олтара овдашње цркве“, рекао је Миланко.

О самом Павлу Орловићу не зна се много. У историјским изворима о њему нема података. Познат је као барјактар кнеза Лазара и као јунак са познате слике Уроша Предића „Косовка девојка“.

По предању, његов отац је био војвода Вук, заповједник Орловог града, касније назван Соко град који се налазио у близини Дрине, код данашње Љубовије. Војводу Вука у неким предањима још називају и војвода Орле или Оро па су његове потомке прозвали Орловићи.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести