НОВОСТИ

Путин положио заклетву и започео нови мандат

07/05/2024

У Москви се одржава инаугурација предсједника Русије Владимира Путина, чиме ће званично почети његов пети шестогодишњи мандат.

 

 

Полагањем заклетве Путин је ступио на дужност предсједника Руске Федерације, након чега је интонирана химна земље. Tекст предсједничке заклетве одређен је Уставом Руске Федерације (члан 82) и гласи:

– Заклињем се да ћу, приликом вршења овлашћења предсједника Руске Федерације, поштовати и штитити права и слободе човјека и грађанина, поштовати и бранити Устав Руске Федерације, штитити суверенитет и независност, безбједност и интегритет државе и вјерно служити народу.

Медији широм свијета директно преносе инаугурацију предсједника Русије.

Инаугураци присуствују премијер Михаил Мишустин, замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев и патријарх московски и цијеле Русије Кирил. Церемонији присуствују и чланови владе, посланици Државне думе и Савјета Федерације, руководиоци предсједничке администрације, судије Уставног суда, представници дипломатског кора.

Међу званицама на церемонији инаугурације је и глумац Стивен Сигал. Предсједнички избори у Русији одржани су од 15. до 17. марта и према њиховим резултатима актуелни предсједник Владимир Путин освојио је 87,28 одсто гласова.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести