НОВОСТИ

Мастиловић: Срби не смију пристати на неоколонијализам и окупацију

16/10/2024

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић упозорио је да се у БиХ данас испољава манифестација класичног колонијализма која се у историјском смислу може упоредити са оним што се на овом простору дешавало у периоду аустроугарске окупације.

– Тада, као и данас, суђено је политичким представницима српског народа само зато што су Срби и што су жељели слободу за себе и свој народ, забрањивано је учење српске историје, јер се није уклапала у политичке циљеве колонијалних управника, а туђинци су господарили овом земљом, као што и данас господаре – рекао је Мастиловић Срни уочи сутрашњег наставка судске фарсе која се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића.

 

Мастиловић је истакао да за историчара који се бави тим процесима све то изгледа као да је постојао цијели вијек “празног хода историје”.

 

– Да ли било гдје данас у свијету постоји држава у којој неки странац може доносити и мијењати законе онако како се њему допадне и на основу тога судити легално изабраним политичким представницима једног народа? Не постоји! – нагласио је Мастиловић.

 

Он је оцијенио да је то насљеђе колонијализма и да је БиХ данас, нажалост, школски примјер неоколонијализма.

 

– Због тога такве одлуке треба игнорисати, не спроводити и борити се за деколонизацију ове земље – рекао је Мастиловић.

 

С друге стране, каже Мастиловић, бошњачки политичари, уз помоћ међународног фактора, играју врло опасну политичку игру, настојећи да, као и деведеетих година прошлог вијека, искључе представнике српског народа из процеса одлучивања у БиХ.

 

– Најбољи примјер за то је чињеница да у /крњем/ Уставном суду БиХ не сједе представници српског народа, али сједе странци који заједно са Бошњацима хоће да доносе одлуке, чак и о томе шта српска дјеца смију учити из уџбеника историје – рекао је Мастиловић.

 

Ако је неко у Сарајеву заборавио да је покушај одузимања политичких и националних права српском народу деведесетих година и доношење одлука без легитимних представника Срба ову земљу одвео у катастрофу, каже Мастиловић, онда би требало да коначно науче макар те лекције из историје.

 

– Прије свега требало би да престану да на лажним историјским митовима, попут оног о `агресору и жртви`, цијеле генерације одгајају у мржњи према првим комшијама – закључио је Мастиловић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести