НОВОСТИ

Гузијан: Опремање Завода за трансфузију значајан корак за здравство Српске

18/10/2024

Завод за Трансфузијску медицину Републике Српске адаптираће простор и набавити опрему неопходну како би се комплетирали услови за успостављање система за прикупљање матичних ћелија хематопоезе. Министарство здравља Српске потписало је споразум са Министарством здравља Србије, који подразумијева сарадњу у области трансплантације и трансфузијске медицине. Колико ће оснивањем ове лабораторије бити олакшан пут грађанима којима је потребан донор за трансплатацију матичних ћелија?

Помоћника директора за медицинска питања Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је у нашем Јутарњем програму истакла је да ће оснивање ове лабораторије значити много за рад Завода.

 

– Јако ће унаприједити и наш цјелокупни здравствени систем – навела је Гузијан.

 

Нагласила је да постоји потреба и у дијагностичким сврхама.

 

– Сама чињеница да ово нисмо имали, говори да је то велики пројекат који ће се одвијати у неколико фаза и етапа. Али кренули смо – навела је она.

 

Истакла је да ће бити успостављена и база података.

 

 

– Прво ћемо сарађивати са Србијом, али база података ће касније бити и код нас. Бићемо укључени и у свјетски регистар. За то ће требати времена – навела је Гузијан.

 

Истакла је да ће требати времена и за едукацију и прилагођавање опреме.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести