НОВОСТИ

Амиџић вјерује у опозив Драшка Станивуковића: Бањалука не може да стоји још двије године

08/09/2022

Ја стварно вјерујем у опозив градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића. Ми доста времена проводимо с нашим грађанима и разговарамо и то је оно што мени даје сигурност да је тај опозив могућ и вјерујем да Бањалука не може да стоји још двије године, рекао је ово Срђан Амиџић, одборник СНСД-а у бањалучкој Скупштини, у емисији “Имате ријеч” на Алтернативној телевизији.

 

Срђан Амиџић

Одговарајући на питање да, уколико до опозива Станивуковића дође, ли је могуће да се његово име нађе на листи кандидата за градоначелника Амиџић одговара да је све могуће.

“Увијек исту ствар понављам. Када су завршили избори Игор Радојичић је честитао Драшку Станивуковићу. Била је то куртоазна честитка и тамо је писало: ‘Тежак и одговоран посао’. Уколико дође до опозива, а јавјерујем да је то могуће, наравно када би сјели и разговарали и када не би био неко ко би имао више шанси да то боље изнесе од мене”.

Надовезујући се на ријечи да је посао градоначелника тежак посао Амиџић је истакао да то није случај са Драшком Станивуковићем.

“Њему није, зато што не ради ништа, зато што се не бави својим послом. То је стварно тако. Гдје год одете видите да Бањалука стоји”.

 

Амиџић: Позив на легализацију у Бањалуци је манипулација, покушавају доћи до контакта грађана

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука Срђан Амиџић каже да је позив на легализацију у Бањалуци обична манипулација и да се покушава доћи до контакта грађана.

“Легализација је нешто што се рјешава на нивоу Републике Српске. Поздрављам иницијативу Владе. Тај закон када се донесе важиће на читавој територији Републике Српске. Када се усвоји законски основ можете да кренете са процесом легализације у свим општинама у Републици Српској. Ово што имамо у Бањалуци није легализација, него манипулација.”, каже Амиџић за АТВ и поручује:

“Позвали сте грађане, једини од свих општина, дали им неке обрасце које сам могао да дам и ја, испунили сте обрасце и рекли ја имам предност. Суштина је да се дође до контакт телефона и то је измјештено у Росуље да они који дају обрасце кажу “Ево за ово је заслужан градоначелник Станивуковић”.

Амиџић тврди да се ова чињеница користи у кампањи

“Апсолутно је небитно када се усвоји закон у ком мјесецу ћете предати захтјев. Имате право дефинисано законом. Када га дефинишете можете га предати у октобру, новембру и 2027. године то право имате и не може вам га неко узети. Грађани се осјећају сигурније, тако би и моје дијете рекло “дај да одем предати тај захтјев за сваки случај”. Ово што имамо у Бањалуци је манипулација, желе да дођу до контакта људи који су предали захтјеве да кажу за ово је заслужан неко ко није, и да их позову да гласају за ту политичку опцију”, рекао је Амиџић.

Он поручује да када се усвоји закон, да ће грађани морати да предају валидан образац, а ово што сада испуњавају је за изборну кампању.

“То је прљава кампања. Добио сам информацију да ми нпр. дефинишемо неки грант за помоћ приликом самозапошљавања предузетницима, људи се јављају и прођу на том конкурсу. И онда их зову из Кабинета градоначелника и кажу да су им они то омогућили и питају хоће ли гласати за ту политичку опцију и носиоца листе. То је класична злоупотреба, али шта ја ту могу. То нека њима иде на образ”, рекао је Амиџић.

У разговору с Милијаном Кос, Амиџић је истакао да је Бањалука данас лошија него што је била у претходном периоду.

“Мислим да је апсолутно легитимно да на изборима људи имају право да бирају. Ми смо изгубили зато што је Драшко освојио више гласова од Игора. Мислим да су вишеструки разлози за то. Један од разлога што су људи жељели да виде нешто ново. И то је легитимно. И ми смо добили нешто ново. Али нико не каже да то нешто ново подразумијева боље. У граду Бањалука, ја Вам кажем да је то лошије”, рекао је Амиџић и додао:

“Градоначелник, с обзиром на референце и оно што је радио у шпротеклом периоду, ако се уради нешто добро он ће то узети за себе, а када не испуни неко обећање он мора да нађе кривца. Он размишља о гласовима, он не размишља о томе како ће да уради неки посао. Ко му брани да заврши пут у Пријечанима и зашто свега 200 метара. Ако смо одобрили средства за пут у Дебељацима и ако је рок био четири мјесеца, зашто ће се то радити осам мјесеци”.

Упитао је ко је градоначелника тјерао да запосли 215 нових радника у свом мандату?

“Са 8. августом – 158 у Градској управи, 37 у Водоводу и 20 у Аквани, која је, узгред буди речено, блокирана. И када сам то сабрао, то је отприлике шест милиона марака на годишњем нивоу. Не за све раднике, само за ове раднике који су примљени. Како то не каже?”, упитао је Амиџић.

Како каже, у овом случају, непотизам је у другом плану, јер су угрожене плате другим радницима у 11. и 12. мјесецу.

“Ми смо дефинисали буџет за плате и ви, само у овој години, од тих 158, примите 98 радника. За те раднике нема плата. Угрозите постојеће раднике и примите нове раднике за које немате обезбијеђена средства. Је ли за то крива скупштинска већина?”, нагласио је одборник у Скупштини Града Бањалука.

Амиџић је говорио и о бројним другим проблемима с којима се Бањалука суочава.

“Више од шест мјесеци говорим да је пасарела на Старчевици, гдје прелазе дјеца, неусловна и да имате електро каблове који висе и поставља се питање када ће пасти и направити неки проблем. И сад они кажу, то је тендер. Па како прије нисте имали разумијевања за тендере? Кад је у питању фонтана која нема грађевинску дозволу, прави се 14 – 15 – 16 мјесеци. Претходна администрација је брже направила Зелени мост, него што су они завршили фонтану у парку ‘Младен Стојановић’”, рекао је Амиџић.

На констатацију да претходна администрација неке мостове и није завршила, Амиџић је одговорио:

“Наравно. Град је жив организам и не можете све да стигнете. Али хоћу да поновим – ми урадимо 15 кружних раскрсница, ви урадите једну, ми урадимо три моста, ви не урадите ниједан, ми урадимо двије спортске дворане, ви не урадите ниједну. Приликом чега је 330 и нешто, више и не знам колико милиона, конвертибилних марака буџета утрошено. Гдје су ти новци?”, упитао је одборник СНСД-а.

Каже, убијеђен је да ће резултати октобарских општих избора показати незадовољство народа актуелном градском администрацијом.

“Наш народ не може да опрости када осјети да је изигран. Ви осјетите да људи говоре да су изиграни. Са друге стране, људи не воле када ударате на нешто што је њихов комодитет и сигурност”, истакао је Амиџић.

Коментаришући то што се његово име није нашло ни на једној листи на наредним општим изборима, Амиџић каже да то није никаква новина јер се одлучио да буде одборник у Скупштини Града Бањалука.

“Прије свега ја желим да ме доживљавају по оном мом основном занимању а то је да сам професор на Универзитету у Бањалуци, односно Економском факултету. То што ја нисам на листи није новина. Ја сам се одлучио да будем одборник у граду Бањалука и, ако могу да подсјетим, 2018. године када су такође били општи избори ја нисам био на листи јер сам тада био замјеник градоначелника и био сам томе апсолутно посвећен”, рекао је Амиџић.

“Не разумијем зашто би увијек исти људи били на лисатама. Зар није нормално да унутар једне политичке партије имате могућност да се појављују неки нови. Што би мени било мјесто резервисано?”, рекао је Амиџић.

Нагласио је да страх да неће освојити довољан број гласова није уопште разлог зашто није на листи.

“На крају крајева, човјек треба да се провјери и ако не оствари резултат, онда треба да види да тај посао није за њега”, рекао је.

Рекао је да би била лудост када не би прихватили неки добар приједлог из опозиције.

На питање да каже конкретан примјер одговорио је:

“Бесплатни уџбеници од 5. до 9. разреда су приједлог који смо ми прихватили. Да ми нисмо то подржали, бесплатних уџбеника не би било”, рекао је Амиџић.

Међутим, када је у питању градска администрација, тврди он, то није случај.

“Оно што није добро да када нас дијелите на такав начин, да се договоримо на почетку буџетске године – узмите 4 милиона и дефинишите подршку грађанима којима желите да дате. А имамо ли ми право на 4 милиона, и ови преко пута кажу ‘да’. И ми кажемо, ми ћемо сва четири милиона дати пензионерима, а ви дајте за шта год желите. Једногласно усвојите буџет и сад нећете да исплатите ту подршку пензионерима зато што је то био приједлог СНСД-а. Је ли то нормално?”, упитао је Амиџић.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести