НОВОСТИ

Амиџић: Треба водити рачуна да политике буду на терену проводиве и оствариве

25/07/2022

Одборник СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да не постоји политичка партија која у свом програму не прокламује опште циљеве о потреби повећања просјечних плата, социјалних давања угроженим категоријама, бољег статуса људи који живе у Републици Српској, смањења задужености приликом чега се мора водити рачуна да политике буду на терену проводиве и оствариве.

 

Срђан Амиџић

Срђан Амиџић

 

Амиџић истиче да се требају знати практични потези како до тога доћи.

“У супротном ми говоримо о нашим жељама или једноставно настојању да се кроз непроводива обећања оствари што бољи политички резултат”, рекао је Амиџић и додао:

“Уважавајући да је изборна година, става смо да се одговорност сваког од нас огледа управо у томе колико је ко спреман да подилази људима и приликом тога обећава животни стандард развијених западних земаља које наши грађани заслужују, али једноставно нису практично проводиве у кратком року.”

Амиџић додаје да је у условима глобаног раста цијена, као и раста трошкова живота за сваког од нас, оправдано очекивање грађана да носиоци власти пруже одређене одговоре. Нарочито, ако се узме у обзир да постоји бржа динамика пуњења свих буџет на републичком и локалном нивоу, које пуне управо људи који живе на нашим просторима.

“Зато поздрављамо свако повећање примања у реалном и јавном сектору, али и примања пензионера јер је то један од начина како се дио средстава директно може вратити онима који пуне буџете на свим нивоима власт. Свједоци смо да су се у Републици Српској само у овој години више пута кориговала примања радника и пензионера, и тиме проводиле поменуте политике. Наравно да је жеља сваке власти да та повећања буду што је могуће већа, али одговоран приступ подразумјева реалне економске политике које ће бити проводиве након избора у октобру ове године. По нама је веома битно да постоји стабилност и континуитет раста примања и пензија”, истиче Амиџић.

 

Он каже да је једнократна подршка појединим категоријама становништва позната у економској теорији, али и пракси земаља различитог нивоа развоја.

 

“Свједоци смо да су чак и развијене земље у условима посљедње кризе прибјегавали овом концепту директне подршке у циљу повећања потрошње, док је од земаља у окружењу Србија можда и најбољи примјер како се ове мјере користе ефикасно, јер је исти вид давања користила у више наврата и потрошила преко милијарде евра кроз овакве политике”, каже Амиџић.

Амиџић истиче да је ово ефикасан начин како се пружа подршка циљаним категоријама друштва и дио буџетских средстава који долазе од наших грађна, директно враћа управо њима. На овај начин се стимулише потрошња у циљу да се повећа привредна активност и утиче на економки раст.

“О ефкетима и оправданости ових политка не треба да судимо ми политичари већ категорије на које се односе ове мјера и давања, а ако је судити по реакцијама наших грађана и броју пријављених за овај вид подршке, ове мјере имају апсолутну подршку наших грађана”, рекао је Амиџић.

Подсјећамо, Милан Радовић обећао је да ће убудућности грађанима дати просјечну плату од 1.800 до 2.000 КМ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести