НОВОСТИ

Бањалука у нову годину ушла суочена са проблемима

03/01/2024

У нову годину Бањалука је ушла суочена са проблемима због неусвајања ребаланса градског буџета за 2023. годину.

 

 

Највише посљедица осјетили су радници којима нису исплаћене плате, вртићи су без субвенција, а родитељи дјеце са потешкоћама у развоју чекају загарантовану помоћ из градске касе.

Они су се данас испред Градске управе окупили како би изразили незадовољство и позвали представнике градске власти да пронађу рјешење.

У Центру за социјални рад кажу, да су од Града тражили 5,2 милиона марака за туђу његу и помоћ, а да је градоначелник одобрио скоро милион мање. Наводе да су послали захтјев за реалокацију средстава, али да то градоначелник није одобрио.

– Градоначелник је могао да изврши релокацију средстава у оквиру буџета како би могао само да повећа буџетску ставку јер те паре постоје, држава је платила свој дио – сматра Ирена Јолџић, директорка ЈУ Центар за социјални рад Бањалука.

Градоначелник поручује да је свјестан проблема али да у овом тренутку сам одлуку не може донијети. За то му је каже, потрбна скупштинска већина и ванредна сједница.

– Нашли смо новац, предложили документе и чекамо сједницу. Ја од одборника не тражим да подрже у том смислу само да закажу сјединицу – истакао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Сједнице нема јер је законски немогуће усвајати ребаланс у овој години за претходну, каже предсједник скупштине и додаје да су одборници свој дио посла на вријеме урадили.

– У принципу њему је потребан ребаланс само како би покрио своје кримниналне радње.3, 5 милиона марака је потрошио мимо буџета и потупно је свјестан да за ово кривично може одгововарати – тврди Љубо Нинковић, предсједник скупштине града Бањалука.

Не буде ли усвојен ребаланс буџета града Бањалуке за прошлу годину, градоначелник каже да од 5. јануара неће моћи бити исплаћене плате, субвенције за вртиће и накнаде за туђу његу и помоћ, а биће блокиран и јавни превоз.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести