НОВОСТИ

Додик: Умјесто домаће помажемо њемачку привреду

29/07/2022

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на сцени невјероватна ситуација да БиХ не може да користи новац из властитих резерви, а то може да ради Њемачка.

 

Милорад Додик

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

 

Додик је јуче указао да Централна банка БиХ располаже са око 15 милијарди КМ девизних резерви, од којих грађани БиХ немају никакве користи, што би требало под хитно промијенити, те дио тог новца умјесто у иностране уложити у куповину домаћих обвезница, што би значајно допринијело санацији енергетске кризе и очувању привреде у БиХ.

Додик је данас за Глас Српске објаснио да је од 7,5 милијарди евра девизних резерви, колико БиХ тренутно има, 5,5 милијарди употријебљено за куповину обвезница њемачких покрајина, појединих провинција у Француској, а нешто је искоришћено и за њемачке обвезнице на савезном нивоу.

– У посљедњих четири, пет година за то што држимо у депозитима ми плаћамо камату. Умјесто да се тај новац искористи за куповину обвезница ентитета, кантона или Брчко дистрикта. Они нам то не дозвољавају. Зашто? Зато да би се Њемачка јефтино финансирала нашим парама, а ми узимали кредите код комерцијалних банака – рекао је Додик.

Шокантно је, каже, да не постоји политичка воља да се то промијени, а напомиње и како је, када је то прије неколико година први пут поменуо, њемачка амбасадорка звала његовог шефа кабинета да му каже да то што говори није коректно.

– Дакле, није рекла да је нетачно, већ да није коректно – рекао је Додик, додајући да је сада право вријеме да се ово питање поново актуелизује.

 

Он је појаснио да би се минималним измјенама постојећег Закона о Централној банци БиХ могло доћи до овог рјешења, које би умногоме финансијски помогло БиХ.

 

Додик је навео да БиХ тренутно има покриће за штампање близу милијарду марака, које би сигурно добро дошле у енергетским и економским изазовима који слиједе, али и да је то према поменутим закону забрањено.

– Истовремено, ми овдје имамо Кристијана Шмита, имамо Јохана Сатлера, имамо двоје судија Уставног суда, једно из Њемачке, друго је Њемица из Швајцарске, који су овдје очигледно дошли да троше наше паре, а нас да држе у гету – подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, девизне резерве служе као покриће за конвертибилну марку и уколико би нека од иностраних земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ у виду њених девизних резерви, то би готово извјесно могло довести до “рушења” монетарног система БиХ.

Предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник каже да би дио новца од постојећих девизних резерви Централне банке БиХ, којим се у ствари “покрива” марка, како то прописује “каренси борд”, сигурно требало искористити и за куповину обвезница на домаћем тржишту.

Да би до тога дошло, неопходно је прије тога приступити измјенама постојећег Закона о Централној банци, али је, како додаје, друго питање да ли је то и политички изводљиво.

– Обвезнице су развојног карактера и намијењене су за санирање посљедица криза. Ни БиХ није имуна на то, те је ово питање потребно што прије отворити како се не би стало са привредним развојем у околностима када не знамо шта сутра носи – рекао је Крајишник.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести