НОВОСТИ

Ријетки се усуђују да покрену бизнис

31/05/2021

У Српској је тренутно активно 18.695 фирми, што је за 372 више у односу исти период лани, а овај благи раст, према ријечима привредника и економиста, доказ је да се само ријетки усуђују да покрену сопствени бизнис.

 

У Српској је тренутно активно 18.695 фирми

У Српској је тренутно активно 18.695 фирми

 

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС, за непуних пет мјесеци ове године у Српској је основано 365 фирми, док су истовремено кључ у браву ставила 163 послодавца.

 

Како су истакли у АПИФ-у, међу регистрованим пословним субјектима протеклих мјесеци највише је оних који се баве инжењерским дјелатностима и савјетовањем при пословању и управљању, затим слиједе рачунарско програмирање, трговина на велико и изградња стамбених и нестамбених зграда.

 

„Од почетка године највише је затворено фирми које се баве инжењерским дјелатностима и апотека, затим трговина на мало моторним горивима те робом од метала, бојама и стаклом, као и аутомобилима и моторним возилима лаке категорије“, казали су у АПИФ-у.

 

Када је у питању покретање бизниса, подаци АПИФ-а говоре да Бањалука, као административни центар Српске, и даље предњачи у броју новооснованих привредних субјеката.

 

„На подручју Бањалуке од почетка године, а закључно са 26. мајем, основано је 158 пословних субјеката. На другом мјесту је Бијељина са 38, док је у Приједору новоосновано 17 субјеката, а слиједе га Источно Ново Сарајево и Требиње са по 11 нових фирми“, рекли су у АПИФ-у.

 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да повећан број запослених и новооснованих пословних субјеката показује да се у Српској буди привредна активност.

 

„Међутим, и даље се мали број људи одлучује на покретање бизниса. Предност властитог бизниса, колико год да је он тежак, јесте то што се може управљати својим животом и зарадити више новца, него када радите код неког“, казао је Тривић.

 

Према његовим ријечима, занатлије, које покрену бизнис, имајући у виду ситуацију на тржишту, сигурно неће пропасти, јер њихови послови не изискују превелике инвестиције за покретање посла.

 

Економиста Зоран Павловић каже да два одсто више активних предузећа у односу на прошлу годину није показатељ озбиљног напретка привреде.

 

„Међутим, каква је била прошла година, добро је да уопште и има новооснованих фирми у Српској. И ови људи што су се опредијелили за покретање бизниса то су очигледно урадили јер немају другог начина да се запосле“, тврди Павловић. Додао је да се мањи број основаних фирми може очекивати и у наредном периоду, јер је, како каже, проблем то што нема довољно квалификованог кадра, због чега се углавном вртимо у круг. Павловић неповољним оцјењује и то што су услужне дјелатности најчешћи избор грађана приликом оснивања привредних субјеката, јер, како каже, оне не могу утицати на снажнији економски развој земље.

 

Извор: Глас Српске

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести