НОВОСТИ

Mršav rezultat “Šuma RS”: Sa višemilionske pali na dobit od 174.089 KM

01/04/2021

Javno preduzeće „Šume RS“ je prethodne godine ostvarilo mršav finansijski rezultat – dobit od svega 174.089 KM.

Negativan rezultat ostvaren je u deset organizacionih dijelova ovog javnog preduzeća, dok je dobit prikazana u 21 organizacionom dijelu – rečeno je za Srpskainfo u “Šumama RS”.

Tražili smo da nam kažu pojedinačne podatke, ali ih nismo dobili, zbog čega je, za sada, nepoznato koja su to šumska gazdinstva gubitaši.

– Organizacioni dijelovi koji su poslovali sa gubitkom su predmet posebne analize nakon koje će biti utvrđeni razlozi gubitka u poslovanju, te će shodno tome biti preduzete adekvatne mjere – uvjeravaju u „Šumama“, ali ne kažu koje su to mjere.

U svakom slučaju, ovo javno preduzeće je prošle godine znatno lošije poslovalo nego u 2019. godini, kada su ostvarili dobit od oko 4,4 miliona konvertibilnih maraka.

Ipak, imali su za jedan odsto veće prihode nego u 2019. godini; iznosili su nešto više od 204,2 miliona KM.

– To je znatno manje od planiranog jer nisu prodate planirane količine šumskih drvnih sortimenata zbog poremećaja na tržištu usljed pandemije. Osim toga, jedan od razloga za neizvršenje realizacije plana jeste veliki broj slučajnih užitaka (izvaljena i polomljena stabla) u istočnim krajevima RS usljed olujnog vremena – navode u “Šumama RS”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести