НОВОСТИ

Западни Балкан добија 680 милиона евра, познати “приоритетни сектори”

14/12/2023

Европска комисија данас је најавила нови пакет улагања у вриједности од 680 милиона евра за подршку пет водећих улагања у жељезнички саобраћај и обновљиву енергију на западном Балкану.

 

 

Ријеч је о шестом финансијском пакету у оквиру привредног и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан, којим би требало активирати 16,6 милијарди евра улагања.

Пројекти су припремљени у блиској сарадњи са партнерима са западног Балкана и међународним финансијским институцијама, објављено је на службеној страници Европске уније.

– У свијету који постаје све разједињенији потребна нам је још снажнија и сложнија заједница вриједности. Проширење је кључно како би се то постигло. Иако настављамо да сарађујемо на приступању, морамо подузети одлучне мјере како бисмо западни Балкан приближили нашој привреди. Уз сада одобрене пројекте вриједне 680 милиона евра унапређењем саобраћајних веза и искоришћавањем енергије из обновљивих извора убрзавамо заједнички пут према зеленој и боље повезаној будућности. Заједно постављамо темеље одрживог раста и веће интеграције, показујући још једном нашу велику преданост благостању регије и њеном путу према чланству у ЕУ- навела је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

– Европска унија је најважнији донатор и улагач на западном Балкану, а данашњи финансијски пакет од 680 милиона евра још је један поштовања вриједан примјер. Са ових пет инвестиционих пројеката приближили смо се потпуном повезивању и интеграцији западног Балкана у наше саобраћајне и енергетске мреже. Осим тога, улагањима у оквиру тих развојних пројеката желимо да регији пружимо иновативнија, чишћа и сигурнија привредна рјешења у корист грађана и предузећа – додао је Оливер Вархељи, шеф дипломатије ЕУ.

Оперативни одбор Оквира за улагања на западном Балкану је 8. децембра потврдио пакет улагања од 680 милиона евра, који укључује 253,2 милиона евра бесповратних средстава ЕУ из Инструмента претприступне помоћи, повољне кредите међународних финансијских институција и доприносе са западног Балкана.

Пет нових одобрених пројеката обухватају два приоритетна сектора:

Одрживи саобраћај: обнова жељезничке пруге коридора VIII  у Албанији и обнова жељезничке пруге Бар – Врбница у Црној Гори. Овим пројектима ће се допринијети унапређењу жељезничког саобраћаја на западном Балкану у складу са стандардима ТЕН-Т-а и осигурати интеграција са жељезничком мрежом ЕУ.

Чиста енергија: изградња двије вјетроелектрана у Босни и Херцеговини и увођење соларне фотонапонске електране у Албанији. Тим пројектима се подржава прелазак на нискоугљеничку привреду и подстиче одрживи развој у регији, објављено је на службеној страници Европске уније.

У оквиру стратегије Global Gateway циљ је Привредног и инвестиционог плана за западни Балкан подтаскнути дугорочни опоравак, убрзати зелену и дигиталну транзицију те јачати регионалну сарадњу и конвергенцију с ЕУ. Планом који је Европска комисија донијела у октобру 2020. године мобилизираће се улагања до 30 милијарди евра, укључујући девет милијарди евра бесповратних средстава ЕУ. На основу тог новог пакета улагања ЕУ би требало да мобилизирати 16,6 милијарди евра улагања, укључујући 4,5 милијарде евра бесповратних средстава ЕУ. То укључује финансирање 59 водећих улагања ЕИП која су подршка у оквиру WBIF-а.

Оквир за улагања на западном Балкану (WBIF) заједничка је финансијска платформа Европске комисије, финансијских организација, држава чланица ЕУ и Норвешке чији је циљ јачање сарадње у улагањима јавног и приватног сектора ради подршке социоекономског развоја регије како би се допринијело европској интеграцији западног Балкана.

WBIF је главни финансијски инструмент за провођење амбициозног Привредног и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести