НОВОСТИ

Гујон: За мјесец дана помоћ затражило 2.000 људи из ФБиХ

16/10/2021

За мјесец дана, колико траје кампања чији је циљ да помогне Србима поријеклом из Федерације БиХ да сачувају своју имовину, помоћ је затражило више од 2.000 људи, потврдио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

 

Арно Гујон

 

– Наша кампања је видљива и ефикасна. У већини случајева можемо да решимо те проблеме – каже директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон.

Он је за Радио Београд навео да је у ФБиХ у току усклађивање земљишних књига и катастра што није спорно, али јесте то што се усклађивање спроводи у одсуству власника имовине, јер они нису информисани да се то ради.

– Довољно је да дођу два сведока и да кажу да одређену њиву већ 20 година обрађује комшија, а не прави власник. Тај комшија постаје власник на основу одржаја, а прави власник је избрисан. Било је много таквих случајева – рекао је Гујон.

Навео је да се дешава и да се подмећу лажни купопродајни уговори којима се доказује да је власник продао имовину за вријеме рата, а онај ко посједује имовину о томе није обавијештен.

Гујон је позвао Србе поријеклом из Федерације БиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ које је основала Република Српска.

– Усклађивање траје годинама, а неко ко није у Федерацији БиХ не може да испрати тај процес. Објављује се у Службеном гласнику и у локалним новинама. Канцеларије за правну помоћ могу то да прате уместо власника и да их обавесте о томе када је време да се јаве – каже Гујон.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести