НОВОСТИ

Милуновић и Рембајло положили цвијеће на руско гробље

02/11/2021

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и директор Донског кадетског корпуса Андреј Александрович Рембајло положили су данас цвијеће на Руско гробље у Билећи, поводом обиљежавања 100 година од доласка тог руског корпуса у Билећу.

 

Милуновић на Руском гробљу у Билећи

 

У присуству министра Милуновића, Миодраг Љумо Хрњез, предсједник Завичајног клуба “Освит”, који поводом тог јубилеја организује тродневну манифестацију “Донцима у част”, поклонио је директору Донског кадетског корпуса заставу српско-руског пријатељства која је развијена на Руском гробљу у Билећи.

Рембајло је рекао да је данас у Билећи донио одлуку да се та застава, као знак српско-руског пријатељства од сада, сваке недјеље и православног празника, подиже у сједишту Донског кадетског корпуса заједно са остале четири руске заставе, које се дижу тим данима, уз интонирање химни Руске Федерације и Донског кадетског корпуса.

На гробљу је прочитана и пјесма посвећена билећким Донцима и руском војнику Сергеју Владимировичу Малешку, који је погинуо као добровољац у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани Републике Српске, а сахрањен је на Руском гробљу у Билећи.

Рембајло је, након полагања цвијећа, рекао новинарима да су српски и руски народ духовно слични и да их повезује православна вјера.

“Наш циљ је да учврстимо српско-руско пријатељство и да помогнемо нашој браћи Србима. Веома је симболично да се данас овдје сјећамо кадета који су сахрањени овдје и руског добровољца који су дали своје животе за слободу”, рекао је Рембајло.

Он је најавио да ће са билећким Завичајним клубом “Освит” бити направљен пројекат реконструкције Руског гробља у Билећи, те да су представници “Гаспром медија”, који су присутни на овој манифестацији, истакли да желе да се укључе у тај пројекат.

Он је напоменуо да ће се настојати да руска делегација у Билећи на овој манифестацији убудуће буде што већа и репрезентативнија, те да се нада да ће успјети да реализују да у билећком Дому културе наступе и руске колоритне музичке групе.

– Хоћемо да наставимо ово што смо сад започели и нећемо да станемо, а почећемо од стварања Музеја Донском кадетском корпусу у Билећи и већ сам дао наредбу у корпусу да се скупљају историјски материјали за тај музеј – навео је Рембајло.

Он је најавио да ће делегација из Билеће бити позвана да посјети Русију.

Хрњез је рекао да је све данас препуно емоција и да је ово величанствен дан за Билећу.

Хрњез је рекао да очекује да ће овај дан бити прекретница у сарадњи овог града са Русијом и да ће у Билећи бити изграђен и руски дворац.

Директор Донског кадетског корпуса са кадетима положио је цвијеће и на Споменик погинулим борцима отаџбинског рата 1991-1995. у порти храма Светог Саве у Билећи, а потом су са домаћинима посјетили спомен-собу погинулим борцима у Билећи.

Руска делегација данас ће, другог дана манифестације “Донцима у част”, посјетити спомен-капелу на Корићкој јами у селу Корита и храм Светог Јована Кроштантског у том селу, а потом и општину Гацко.

У оквиру манифестације, вечерас ће у 19.00 часова у билећком Дому културе “Јевто Дедијер” бити отворена изложба под називом “Билећки знаменити Донци”, а у 19.30 часова биће приказани документарни филмови “Руски кадети у Билећи”, аутора Сање Пешут и “Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека” аутора Дејана Пухала.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести