НОВОСТИ

Мождани удар – једно од најтежих обољења у свијету (ВИДЕО)

30/10/2022

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара гости Јутарњег програма РТРС-а били су неуролог доктор и директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић и неуролог доктор Зоран Вујковић, који су говорили о превенцијама и лијечењу ове тешке болести.

 

 

– То је једно од најтежих обољења савременог човјека, јер мождани удар и ако пацијент преживи, остављња страшне посљедице, у највећој мјери инвалиде – нагласио је Ђајић.

Доктор Ђајић је истакао да се тренутно на УКЦ Републике Српске лијечи 28 пацијената, од тога је чак 20 инвалида, што говори о тежини болести.

– Урадили смо методу која је била јединствена у свијету. Обавили смо ултразвучно прегледе у свим регионалним болницама Српске бесплатно, гдје откривамо симптоме можданог удара – истакао је Ђајић.

У Републици Српској годишње од можданог удара оболи око 5.000 људи.

– Ти бројеви биће све већи и већи, јер се у међувремену повисио и животни вијек човјека. На свјетском нивоу постоји тренд, студија каже да су младе особе од 18 до 50 година, а 15 одсто њих сусреће се са можданим ударом и његовим посљедицама – рекао је доктор Вујковић.

Остале Вијести