НОВОСТИ

Обиљежена 31 година од оснивања Теслићке српске бригаде

14/10/2022

У Горњем Булетићу код Теслића данас је обиљежена 31 година од формирања Теслићке српске бригаде Војске Републике Српске и служен помен за 549 бораца који су у Одбрамбено-отаџбинском рату животе дали за Српску.

 

31 година од оснивања Теслићке српске бригаде

31 година од оснивања Теслићке српске бригаде фото: Срна

 

Предсједник Борачке организације општине Теслић Драго Челаревић рекао је да је са подручја ове општине 549 бораца дало живот за Републику Српску, а више од 2.000 бораца теже или лакше повријеђено.

“Да нисмо имали ту бригаду, не бисмо данас имали ни Теслић, не бисмо имали данас ни територију, не бисмо имали становништв”, изјавио је Челаревић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Радан Савић указао је на потребу да се његује сјећање на догађаје из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Замјеник начелника општине Теслић Милован Станковић рекао је да је Теслићка српска бригада основана како би заштитила српско становништво, имовину и подручје општине, те да ће локална власт у оквиру својих надлежности максимално дати подршку борачким категоријама.

Након парастоса, који је служило локално свештенство, пред спомен-обиљежјем вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници републичке, општинске и мјесне борачке организација и Борачке организације Кнежево, локалне власти и политичких партија.

У Горњем Булетићу је 14. октобра 1991. године, из тадашње 19. Партизанске бригаде, формирана Теслићка српска бригада Војске Републике Српске.

Остале Вијести