НОВОСТИ

О предсједнику Српске изгледа да одлучује ЦИК, а не народ

14/10/2022

Централна изборна комисија БиХ изгледа одлучује о предсједнику Републике Српске, а не народ, сматра члан Предсједништва Хрватског народног сабора БиХ Марио Караматић, те додаје да ЦИК дјелује мимо закона јер у овој фази нема право поновног пребројавања гласова.

 

ЦИК

ЦИК

 

Караматић сматра да је ЦИК својом политичком одлуком о поновном бројању гласова подигао тензије, умјесто да их смањи.

– Одлука ЦИК-а БиХ о поновном бројању гласова за ниво предсједника Републике Српске је чиста политичка одлука. У овој ситуацији може се догодити да сада ЦИК БиХ одлучи да су људи гласали овако или онако – изјавио је Караматић Срни.

Караматић је подсјетио да је у Изборном закону БиХ јасно наведено да је ЦИК, уколико постоји оправдан приговор на било које изборно мјесто, дужан да то провјери, али да се приговори дају након објаве резултата, указујући да у овом случају још нису објављени ни прелиминарни, а камоли потврђени резултати.

– Не стајем на било чију страну у Републици Српској, али чињеница је да ЦИК БиХ у овој фази по закону нема право поновног пребројавања гласова. Какву год одлуку донесу та одлука ће бити незаконита. Било каква озбиљна апелација пред било којим судом је може срушити – рекао је Караматић.

Он је оцијенио да ЦИК дјелује мимо закона, али сматра да неће доћи до поништавања избора.

– Ово доказује оно што ми у ХНС-у понављамо дуго година – да је овај ЦИК састављен од људи који су били шефови кабинета политичких странака и шефова странака и да је изабран мимо закона. Та одлука нема везе са здравом памећу – указао је Караматић.

Остале Вијести