НОВОСТИ

САНУ: Увођење одреднице „Војвођанин“ било би опасан преседан

30/08/2021

Извршни одбор Српске академије наука и уметности /САНУ/ оцијенио је да би формализација приједлога да се одредница „Војвођанин” уведе у будући попис становништва Србије била опасан преседан “не само са гледишта начелних и суштинских разлога већ и по начину на који се до овог приједлога дошло”.

 

Увођење одреднице „Војвођанин“ било би опасан преседан

Увођење одреднице „Војвођанин“ било би опасан преседан

 

У саопштењу САНУ се наводи да се Академија са чуђењем упознала са том идејом и да то сматра опасним преседаном, не спорећи право сваког појединца да се изјашњава како жели.

Поручено је да је САНУ спремна да учествује у научно заснованим разговорима, да образложи ставове својих чланова и саслуша друга мишљења.

Политички савез неколико странака из Војводине “Војвођански фронт”, који чине Лига социјалдемократа Војводине и Војвођанска партија, покренуо је иницијативу да се одредница „Војвођанин/Војвођанка” на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност.

Представници Савеза састали су се тим поводом прошле седмице са министром за људска и мањинска права Србије Горданом Чомић којој су представили иницијативу да се свим грађанима омогући „право на слободно изјашњавање и војвођански идентитет”.

Тренутно се такво изјашњавање уврштава у одјељак „остали”

Остале Вијести