НОВОСТИ

Сјећање на свирепо убијеног дјечака Слободана Стојановића

28/07/2021

Служењем помена у порти Храма Светог Ђакона Авакума и полагањем цвијећа и паљењем свијећа на мјесном гробљу у Дрињачи код Зворника, обиљежена је годишњица страдања дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића.

 

Сјећање на свирепо убијеног дјечака Слободана Стојановића

Сјећање на свирепо убијеног дјечака Слободана Стојановића

 

Прије 29 година у зворничком насељу Каменица, Слободана је на звјерски начин убила Елфета Весели, припадница тзв. Армије БиХ.

На јучерашњи дан 1992. године дјечак Слободан Стојановић мучен је и убијен, само из једног јединог разлога – зато што је био Србин. Посмртни остаци пронађени су у јами у Новом Селу јуна 1993. године. Сахрањен је пар километара даље од мјеста страдања, у Дрињачи, гдје је данас служен парастос.

„Овако нешто не смије никоме и нигдје да се догоди, то је порука нас православних хришћана. Желимо да живимо у миру и да се злочин више никада не понове“, рекао је свештеник Мићо Бабић.

За почињен злочин над недужним дјечаком, Суд БиХ осудио је припадницу тзв. Армије БиХ Елфету Весели на само 13 година затвора. Многи други који су допустили иживљавање или и сами учествовали у овом злочину нису кажњени, кажу у Борачкој организацији Зворник.

„Тринаест година затвора за убиство дјетета од 12 година је минорна казна… Нисмо задовољни, казна је требало да буде много већа, како се овакав злочин никада не би поновио. Ослобођено је лице које је водиоло Интервентни вод, било командант Патриотске лиге. Он није кажњен по командној одговорности, а према изјавама свједока, био је присутан док је злочин извршаван“, рекао је Лазар Ристић, предсједник Борачке организације Зворник.

У нападима тзв. Армије БиХ новембра 1992. највише су страдала села Горња и Доња Каменица. Заробљени су бројни мјештани Срби. Војска Републике Српске ослободила је Каменицу 16. фебруара 1993. У масовним гробницама пронађена су тијела више десетина убијених Срба. Приликом ексхумације и идентификације утврђено је да су скоро све жртве претходно мучене и убијене на веома свиреп начин.

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести