НОВОСТИ

ЈЕВТО ПРЕKО АЛБАНИЈЕ НА ПЛЕЋИМА ИЗНИО БРДСKИ ТОП! Генерал му ставио орден на груди, он му дао одговор за памћење

16/07/2021

За њега је везана прича у коју је морао лично да се увјери француски генерал Гијон.

 

ЈЕВТО ПРЕKО АЛБАНИЈЕ НА ПЛЕЋИМА ИЗНИО БРДСKИ ТОП!

ЈЕВТО ПРЕKО АЛБАНИЈЕ НА ПЛЕЋИМА ИЗНИО БРДСKИ ТОП!

 

Јевто Јевтовић (1892–1977.) из Гојне Горе био је редов војске Kраљевине Србије и припадник 10. шумадијског пука, ветеран оба балканска рата, учесник одбране Београда и ратник са Цера. Једини је војник српске војске који је након повлачења преко Албаније на плећима изнио брдски топ, не бацивши га у бездан Проклетија. И тако је топ пренијет грбачом, освануо у Драчу. Неокрњен.

Kада је то чуо француски генерал Гијон, тражио је да га види. Салутирао је Јевтовићу и предао му своју Легију части. Горштак му је у ставу мирно преко преводиоца рекао: „Не треба мени ордење, већ џебане (муниције), да се вратим Гојној Гори“.

Топ, пет зрна и Јевто Јевтовић су се укрцали на лађу за Kрф, заједно са саборцима, да би убрзо, топ и рањеници наставили пут Француске, а Јевто на грчком острву са оцем Сретеном – трећепозивцем и своја два млађа брата, близанцима Љубинком и Љубивојем, остао да чека команду за наставак ратовања. Јевто је за вријеме ратовања водио дневник који је објављен у Едицији „Слово ратниково – дневници војника сељака“, Миодраг Јаћимовић, 1980. године.

Пренесени топ се данас чува у Војном музеју у Марсеју, у Француској, подсјећају српски медији.

#srbija #istorija #legijacasti

Остале Вијести