НОВОСТИ

„Олуја“ је брутални злочин и много више од етничког чишћења

05/08/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је хрватска војна акција „Олуја“ брутални злочин и много више од етничког чишћења, који је, нажалост, остао некажњен.

 

Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

 

„Остало је некажњено све оно што је заслужило да буде кажњено у том периоду“, рекла је Цвијановић новинарима у Београду.

Она каже да су људи који су протјерани и пометени са својих огњишта нашли уточиште превасходно у Србији, али и у Републици Српској.

„Српска се трудила да тим програним Србима покаже да су сви заједно, дио истог корпуса, и да то што су дошли да живе у Републику Српску не треба да умањи њихов значај или вјеру да ту имају други дом“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да остаје горчина због тога што су људи протјерани из својих домова, што неко врши етничко чишћење, али и револтираност чињеницом да су многи злочини остали некажњени.

Али, навела је Цвијановић, ништа се не дешава случајно и то данас, јер, ако се погледају сви догађаји још од почетка рата па све до данас, препознатљива је једна нит која је постојала од почетка.

А то је, додала је она, да су одређене ствари пројектоване и спонзорисане од међународне заједнице, да је прављена црно-бијела слика, да су у оквиру бијеле слике сврставани једни, а у оквиру црне други, увијек Срби”, рекла је Цвијановић.

„Наша брига данас за Републику Српску показује наше опредјељење да се изборимо против таквих стереотипа и да оно што је била неправда настојимо да данас поправимо“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да вјерује у Републику Српску и да ће српски народ знати да памти оно што су тешки злочини, али исто тако да ће знати да гради оно што се зове заједничка будућност.

Извор: Срна

Остале Вијести