НОВОСТИ

Dan Biblioteke Matice srpske

28/04/2021

Dan Biblioteke održava se na datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture, dan kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović prenio cjelokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Srpska

Matica srpska

Matica srpska je najstarija književna i naučna institucija srpskog naroda. Osnivači Matice srpske: Jovan Hadžić, Petar Rajić, Andrija Rozimirović, Gavrilo Božitovac, Jovan Demetrović, Josif Milovuk i Đorđe Stanković okupljeni oko ideje očuvanja srpske kulture i tradicije i podizanje opšteg kulturnog nivoa srpskog naroda. Zbog toga je izdavaštvo bilo jedna od najvažnijih djelatnosti, o čemu svjedoči postojanje „Letopisa Matice srpske“, najstarijeg književnog časopisa  na svijetu, koji izlazi u kontinuitetu od 1824. godine. Tu je i prvi ( i jedini) broj „Orfelina“, prvog srpskog časopisa iz 17. vijeka, štampanog u Veneciji.

Na Dan Biblioteke biće uručena nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, koja je ove godine pripala poznatom srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću. Zahvalnicu Biblioteke Matice srpske dobiće Narodna biblioteka Srbije, za dugogodišnju izuzetnu saradnju.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести