НОВОСТИ

ГОСПОДИН „НЕ“ Без иједног доказа осуђен на 20 година затвора

09/10/2023

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске и један од најзаслужнијх политичара за стварање Републике Српске Момчило Крајишник (1945-2020) преминуо је 15. септембра 2020. године.

Крајишник је био предсједник првог вишестраначког сазива Скупштине СР БиХ и након тога први предсједник Народне скупштине Републике Српске.

 

Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. године био изабран и за предсједника Скупштине српског народа БиХ, а онда Републике Српске.

 

Крајишник је у мају 1993. године био одлучујући фактор који је спријечио да, под притиском тадашњег предсједника Србије Слободана Милошевића и западних дипломата, Скупштина одустане од Републике Српске и прихвати пођелу БиХ на кантоне, подсјећа Срна, пренио је Глас Српске.

 

Он је обављао и функцију српског члана Предсједништва БиХ, са које је уклоњен на изборима 1998. године када су из иностранства стигле вреће са десетинама хиљада бошњачких гласова.

 

Момчило Крајишник је тврдо заступао ставове Републике Српске па су га међународни посредници због његове непопустљивости назвали “Мистер Но” (Господин Не).

 

Хашки трибунал осудио га је на 20 година затвора за ратне злочине, мада никада није доказано да је наређивао или учествовао у било каквим злочинима.

 

Била је то казна за учешће у стварању Републике Српске, за шта су у Хашком суду кажњени многи Срби.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести