НОВОСТИ

КОБНИ ДАН: Зашто краљ Александар УТОРКОМ ништа није радио, све до једном…

05/07/2023

КРАЉ Александар I Карађорђевић је цијелог свог живота избјегавао државне посјете на овај дан, а када се одлучио да посјети Француску, баш тог дана у недјељи је убијен.

 

Млађи син краља Петра и кнегиње Зорке је своју младост провео ван Србије и дуго је био у изгнанству са својом породицом. Школовао се ван своје државе, а враћа се тек послије Мајског преврата 1903. године када његов отац краљ Петар Карађорђевић долази на трон.

 

Постао је престолонасљедник 1909. године, а касније и регент. Био је на челу државе у једном од најтежих периода српске историје. Његову породицу су задесиле бројне трагедије, а чак три члана породице су умрла у уторак, један од њих је и његов отац, краљ Петар.

 

Александар је избјегавао да у уторак иде у друге државе и да се бави државним послом, подсјећа Нпортал.

 

Марсељски атентат

У четвртак 4. октобра 1934. године је свита са краљем на челу кренула од Топчидера до Косовске Митровице возом, одакле су се упутили на Цетиње гдје је краљ Александар посјетио кућу у којој је рођен. Испраћен из Зеленике на разарачу Југословенске краљевске морнарице “Дубровник” и испловио за Марсељ.

У уторак је у сусрет “Дубровнику” ишао француски ескадрон, а у 16 часова је краљ напустио палубу југословенског разарача и наставио моторним чамцем до пристаништа гдје су га дочекали Луј Барту, министар иностраних послова и Жозеф Жорж, генерал и члан високог ратног савеза. Из Марсеља је планирано полагање вијенаца, а потом и пут возом за Париз гдје га је чекао предсједник Француске.

У пратњи Бартуа и Жоржа је Александар сјео у отворен аутомобил. Првобитно је планирано да возило буде затворено и потпуно блиндирано, али је у посљедњем моменту одлуку променио Луј Барту. Краљ је сјео на задње сједиште са министром иностраних послова, а генерал је сјео на сувозачево мјесто.

Поворка је стигла око 16.20 часова испред палате Берзе када је из гомиле истрчао човјек који је у руци држао букет цвијећа и пиштољ из ког је и усмртио краља Александра, али и смртно ранио министра Бартуа који је издахнуо у болници.

 

Страх од другог дана у седмици

Александар је цијелог живота избјегавао да уторком обавља државне посјете због трагедија које су задесиле његову породицу на управо тај дан. Смрћу краља Петра је само потврђено ово “неписано” правило.

 

Нажалост, правило је још једном потврђено када је краљ Александар настрадао управо на овај дан током државне посјете Француској.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести